Mercantilismul - doctrina economica

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.04

nivel: Facultate

Conceptia mercantilista despre stat se incadreaza aprope organic noii conceptii a epocii. Este vorba despre realismul si ¨spiritul laic¨ in materie politica.

Inspirati de acest mediu , Jean Bodin sau Antoine de Monchretien sustin ideea unui stat puternic, autonom si nesubordonat bisericii, un stat condus de un suveran.Omniprezenta statului este o garantie a intereselor individuale, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mercantilismul - doctrina economica

Conceptia mercantilista despre stat se incadreaza aprope organic noii conceptii a epocii. Este vorba despre realismul si ¨spiritul laic¨ in materie politica.

Inspirati de acest mediu , Jean Bodin sau Antoine de Monchretien sustin ideea unui stat puternic, autonom si nesubordonat bisericii, un stat condus de un suveran.Omniprezenta statului este o garantie a intereselor individuale, a pacii si a proprietatii . In aceste conditii supunerea fata de suveran era necesara si de dorit .

Interesul national se identifica cu interesul printului.Statul trebuia sa vageze asupra comertului si industriei; sa protejeze inventiile ,sa acorde facilitati constructiilor navale, sa se ocupe de formarea cadrelor si de ocuparea fortei de munca. El trebuia sa intervina cu taxele de protectie la produsele realizare in tara, dar sa se manifeste liber-schimbist pentru produsele ce puteau fi fabricate doar in exterior.

In virtutea solidaritatii economice, mercantilistii au sustinut idea moderna ca imbogatirea unui individ se poate realiza fara a afecta interesele celorlati. Dimpotriva, ceea ce era cosiderat a insemna progres pentru unul, putea fi, fara piedici, generalizat.

Solidaritatea economica paleste sau disparte total in relatiile cu exteriorul. Conceptia mercantilista despre metido-economie este una statica. Ea se incadreaza in regulile unui joc cu suma nula: ceea ce o natiune cistiga, in mod obligatoriu, o alta pierde, sau, altfel spus, nu te poti imbogati decat in defavoarea si prin sacrificiul altuia.

Relatiile dintre natiuni nu pot fi decat conflictuale si, de aici, politica economica externa de factura mercantilista nu este alta decat una a impunerii prin forta. Asadar, pace, coeziune si solidaritate in interior, dar razboi si colonizare in exterior.

Mercantinistii sint primii economisti care au creat si au pus in opera o doctrina a cresterii economice.Desi cu imperfectiuni,cu mari si multe contradictii si lacune metodologice,pentru timpul cind a fost gindita ea a insemnat o mare realizare.

Preocupati de stabilirea conditiilor (factorilor) progersului, mercantilistii au fost aproape unanimi a le vedea in: abundenta populatiei, a banilor, si in existenta unui stat puternuc.W.Petty vedea in munca si pamint cei doi factori fundamentali de care depinde productia.

Cat priveste caile dezvoltarii, mercantilistii au dat trei raspunsuri: imbogatirea prin moneda, prin industrie si prin comert.

Populatia si munca

In marea lor majoritate, mercantilistii au fost populationisti, in sensul ca s-au pronuntat pentru cresterea numerica a populatiei unui stat.

John Hales, mercantilist englez, considera ca populatia trebuie sa fie numeroasa pentru a asigura, astfel, sursa unei puteri armate.
Argumentul economic cel mai puternic sustinut de mercantilisti este ca o populatie numeroasa face abundenta oferta de forta de munca si reduce, astfel, salariile si, deci, costurile.

Numerosi sunt mercantinisti care, in scrierile lor, au binecuvantat munca.Obligatia de a munci le se pare mercantilistilor rationala, pentru ca somajul este atat o pierdere potentiala de productie, cat si o sursa a decodentei.˝Statul artizanilor˝(1563) si ˝Legea impotriva saracilor˝(1601), ca acte legislative engleze, s-au inspirat din lucrarile si filosofia sociala promovate de mercantilisti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.