Mendebilul de Mircea Cartarescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.13

nivel: Liceu

4. Intr-o zi, un barbat in camasa rosie veni cu o multime de lucruri de vanzare, printre care si un stilou pe o parte a caruia se vedea o fereastra dreptunghiulara ce infatisa, cand tineai stiloul cu penita in sus, o femeie goala, obiect care, insa, nu era nasul lor.

5. Seara, cand naratorul, impreuna cu Luci, ramasera sa mai vorbeasca despre cele intamplate, il vazura pe Mendebil i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mendebilul de Mircea Cartarescu

4. Intr-o zi, un barbat in camasa rosie veni cu o multime de lucruri de vanzare, printre care si un stilou pe o parte a caruia se vedea o fereastra dreptunghiulara ce infatisa, cand tineai stiloul cu penita in sus, o femeie goala, obiect care, insa, nu era nasul lor.

5. Seara, cand naratorul, impreuna cu Luci, ramasera sa mai vorbeasca despre cele intamplate, il vazura pe Mendebil intrand, spre surprinderea lor, intr-un canal, purtand o masca infioratoare, apoi l-au vazut iesind abia pe la 10 seara.

6. Dupa vizita acelui negustor cu jucarele, armonia din gasca lor a inceput sa se duca pe apa sambetei, copiii nemaifiind atat de interesati de povestile Mendebilului, care incepuse sa-si neglijeze auditoriul.

7. Cum vacanta se apropia de sfarsit si naratorului parintii ii cumparasera deja rechizite, mama Mendebilului il invita pe la ei acasa, sa-i spuna cam ce i-au cumparat parintii sai.

8. Cand Mendebilul a iesit din camera pentru cateva minute, naratorul a tras din biblioteca cateva carti si a descoperit, socat, stiloul cu femeia dezbracata, a spus ca trebuie sa plece si a pornit speriat spre apartamentul sau.

9. In urmatoarele saptamani, copiii din gasca fusesera de acord ca Mendebilul parca innebunise, se pierdea cand spunea povesti si isi petrecea mai mult timp cu fetele.

10. In seara de dinaintea zilei care „aveai sa-i aduca definitiv prabusirea”, Mendebilul le spuse lor si Iolandei (o fata de pe la bloc) cea mai frumoasa poveste pe care o auzisera.

11. A doua si ultima zi, naratorul, impreuna cu Luci si Sandu, se hotarara sa joace un joc vechi numit Exploratorii si intrara in subsol.

12. Cand ajunsera langa odaita dintre sala cazanelor, care avea un gemulet prin care copiii privira inauntru, inghetara – in camera erau Mendebilul si Iolanda, fata in fata, privindu-se in ochi, dezbracati complet, iar cand fata a ridicat un brat sa-l atinga pe baiat cu varful degetelor, Sandu a fugit inapoi, prin sala cazanelor, urmat de ceilalti si nu se oprira decat la Scara Unu.

13. Indignati, copiii incepura sa se joace apoi Vrajitroaca de care le fusese atata dor, iar pe la 8 seara aparu si Mendebilul, spre surprinderea celorlalti.

14. El vru sa le spuna ceva, dar Paul il lovi cu un bulgare de pamant si ceilalti il urmara.

15. Mendebilul arunca inapoi bulgarii, dar in cele din urma cazu la pamant, zbatandu-se cu o forta inspaimantatoare, gemand si plangand printre spasme, pana ce a venit mama sa sa il ia.

16. De atunci, ceilalti nu l-au mai vaazut pe Mendebil, dar presupun ca mama sa l-a trimis la bunici sau la vreun Internat, intr-o saptamana copiii au inceput scoala si gasca lor s-a destramat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.