Memorii

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.96

nivel: Liceu

Cea mai importantă și costisitoare componentă fizică a unui calculator personal este memoria internă, prin intermediul căreia vom putea
aprecia performanțele unui calculator. Aceasta este unitatea funcțională a calculatorului destinată păstrării permanente sau temporare a programelor și a datelor necesare utilizatorului și bineânțeles a sistemului de operare.

Memoria internă[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Memorii

Cea mai importantă și costisitoare componentă fizică a unui calculator personal este memoria internă, prin intermediul căreia vom putea
aprecia performanțele unui calculator. Aceasta este unitatea funcțională a calculatorului destinată păstrării permanente sau temporare a programelor și a datelor necesare utilizatorului și bineânțeles a sistemului de operare.

Memoria internă a unui calculator este caracterizată de doi parametrii:
- dimensiunea;
- timpul maxim de răspuns;
Dimensiunea acestei memorii este în strânsă legătură cu microprocesorul folosit (în speță cu limitările impuse de acesta). O valoare des întâlnită pentru această mărime este de 1 Mbyte. Cu cât aceasta este mai mare. Cu atât performanțele calculatorului sunt mai bune.

Timpul maxim de răspuns se referă la intervalul de timp care este necesar memoriei interne pentru a citi sau scrie date. Mai exact, intervalul de timp ce se scurge din momentul în care primește de la microprocesor comanda de citire și momentul în care depune pe magistrala de date valoarea citită (similar este și pentru scriere). Valoarea medie a acestui parametru este de 70 ns. Cu cât această valoare este mai mică, cu atât calculatorul este mai rapid.

În configurația unui sistem electronic de calcul în funcție de modul în care se realizează accesul la memorie, pot fi întâlnite simultan două mari tipuri de memorii: memorii ROM și memorii RAM.

Memoria ROM (Read Only Memory - memorie care poate fi doar citită) - este un tip de memorie nevolatilă (informația conținută de acest tip de memorie nu se pierde la oprirea calculatorului). Este o memorie de tip special, care prin construcție nu permite programatorilor decât citirea unor informații înscrise aici de constructorul calculatorului prin tehnici speciale Memoriile de tip ROM se clasifică la în funcție de modalitatea de scriere a datelor în PROM și EPROM..

1. memorii PROM (Programabile ROM), memorii ROM programabile, care permit o singură rescriere de programe;
2. memorii EPROM (Programabile Electric PROM), care pot fi șterse și reprogramate din nou de mai multe ori, utilizând tehnici electronice speciale.

Programele aflate în ROM sunt livrate odată cu calculatorul și alcătuiesc așa numitul firmware. Calculatoarele din familia IBM - PC conțin și o memorie CMOS (de tip RAM, alimentată în permanență de o baterie pentru a nu-și pierde conținutul informațional. În această memorie se stochează informații referitoare la configurația hardware a sistemului electronic de calcul.Dacă accesul la memorie este permis atât pentru citire cât și pentru scriere memoria se numește RAM (Random Access Memory - memorie cu acces aleator).

Memoria RAM reprezintă un spațiu temporar de lucru unde se păstrează datele și programele pe toată durata execuției lor. Programele și datele se vor pierde din memoria RAM, după ce calculatorul va fi închis, deoarece aceasta este volatilă, păstrând informația doar atâta timp cât calculatorul este sub tensiune.

În funcție de circuitele din care sunt implementate memoriile RAM acestea se clasifică în: memorii statice (SRAM) și memorii dinamice (DRAM). La rândul său memoriile DRAM se împart în:

1. memorii FPM (Fast Page Mode) - caracteristica acestui tip de memorie o reprezintă facilitatea de a lucra cu pagini de memorie. O pagină de memorie este o secțiune de memorie, disponibilă prin selectarea unei adrese de rând.

2. memorii EDO (extended Data Out) - funcționează la fel ca și memoriile FPM dar accesul la datele din celulele de memorie este mai rapid cu 10 - 15 % față de FPM

3. memorii SDRAM (Syncronous DRAM) - un astfel de tip de memorie reprezintă un modul DRAM ce lucrează în mod sincron cu procesorul (prin construcție, la origini memoriile DRAM convenționale funcționau în mod asincron)

4. memoriile VRAM (Video RAM) - este o memorie rapidă folosită în special pentru plăcile video.

5. memorii SGRAM (Syncronuos Graphics RAM)- este un SDRAM adaptat cerințelor foarte mari din domeniul graficii 3D.

6. memorii DDR (Double Data Rate)- prin această tehnologie se pot transfera date de două ori mai rapid față de tehnologiile anterioare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.