Memorialistica lui Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Liceu

Revine in tara promitandu-si sa se intoarca in India in 1933, insa acest lucru nu se va mai intampla niciodata. Eliade nu a fost niciodata atat de european ca in anii - intensi, explozivi - care urmeaza intoarcerii din India. Contemplatia se transforma in actiune, recluziunea in ubicuitate publica, iar discretia monahala in mondenitate: in primii cinci ani de la intoarcerea din India publica mai b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Memorialistica lui Eliade

Revine in tara promitandu-si sa se intoarca in India in 1933, insa acest lucru nu se va mai intampla niciodata. Eliade nu a fost niciodata atat de european ca in anii - intensi, explozivi - care urmeaza intoarcerii din India. Contemplatia se transforma in actiune, recluziunea in ubicuitate publica, iar discretia monahala in mondenitate: in primii cinci ani de la intoarcerea din India publica mai bine de zece carti, isi trece doctoratul, tine conferinte radiodifuzate, pregateste cursuri si seminarii universitare, calatoreste, primeste premii si premiaza la randul sau, se casatoreste.

Urmatorul pas in prezentarea literaturii autobiografice a lui Mircea Eliade trebuie sa fie Santier. Publicat in 1935, acest "roman indirect" cuprinde o parte din cele peste 500 de pagini ale jurnalului indian al lui Mircea Eliade. Volumul nu se rezuma doar la editarea, chiar selectiva, a unui jurnal. "Romanul indirect" este insotit de o prefata-program care ii orienteaza lectura si ii anticipeaza semnificatia. Autorul ne avertizeaza ca publicarea acestor pagini nu este un exercitiu de sinceritate - sau de impudoare - pentru ca personajul principal al volumului nu mai coincide cu cel care semneaza pe coperta intai.

Volumul nu este istoria unei existente, ci consemnarea unui deces: "...jurnalul a incetat sa mai fie al meu (...) Nu ma recunosc aproape nicaieri in paginile sale [5]. Teza noastra este ca Santier nu este decat in mod superficial un jurnal indian, el fiind in adancime o cronica a inadecvarii la India. Santier dezvaluie foarte adesea un personaj inhibat de noutatea experientelor prin care trece si prea putin pregatit pentru o schimbare radicala de identitate. In India, tanarul Eliade se simte agresat pana la desfiintare, iar reactia lui de aparare ni se pare teribil de "europeana":

"Ieri am avut o zi ciudata, de descompunere lenta si lucida, de negare a tuturor pozitiilor mele etice si metafizice, de realizare sincera a paradoxului, a iluziei ca suprem scop." Si continua: " Dupa breakfast am jucat tenis, pana la unu, cand a venit amicul meu persan, cu patefonul" [6]. Santier este romanul - intr-adevar indirect - al unei nepotriviri esentiale. India i s-a dezvaluit lui Mircea Eliade abia cand ruptura de ea s-a dovedit definitiva, cand nici o intoarcere n-ar mai fi fost cu putinta. Retractila atunci cand parea foarte aproape, ea s-a lasat reconstruita ca o geografie imaginara, ca teritoriu literar si obsesie stiintifica.

In 24 iulie 1960, asa cum consemneaza in propriul Jurnal, Mircea Eliade incepe redactarea Memoriilor. Auspiciile sunt bune: scrie destul de mult, fiindca gaseste curand tonul potrivt. Foarte repede i se dezvaluie si o formula compozitionala: "Scriu cateva pagini despre cei doi ani petrecuti la Cernavoda, cand aveam cinci-sase ani. Mirat eu insumi de precizia amintirilor mele din aceasta prima parte a copilariei. Remarc, in acelasi timp ca, daca scriu, asa cum o fac, fara nici un plan, uit sa notez anumite detalii esentiale, de exemplu, faptul ca, din trei frati, eu singur am fost alaptat de o doica tiganca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.