Memoria in copilaria timpurie

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Datele privind memoria sugarilor sunt derivate in principal din doua paradigme: compararea vizuala a perechilor sau obisnuinta si intarirea conjugata a mobilului.
Compararea vizuala a perechilor si obisnuinta vizuala
Tehnica compararii vizuale a perechilor a fost prezentata de Fantz (1956). Aceasta implica expunerea sugarilor la perechi de imagini ale unui stimul si, dupa o perioada [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Memoria in copilaria timpurie

Datele privind memoria sugarilor sunt derivate in principal din doua paradigme: compararea vizuala a perechilor sau obisnuinta si intarirea conjugata a mobilului.
Compararea vizuala a perechilor si obisnuinta vizuala
Tehnica compararii vizuale a perechilor a fost prezentata de Fantz (1956). Aceasta implica expunerea sugarilor la perechi de imagini ale unui stimul si, dupa o perioada de familiarizare, prezentarea imaginii "familiare" impreuna cu o imagine diferita, noua, si observarea la ce se uita sugarul.

O varianta a tehnicii, numita obisnuire vizuala, presupune expunerea secventiala a sugarului la numeroase imagini ale unui stimul si, apoi, dupa ce este atins un criteriu, (de obicei, o scadere cu 50% a timpului de vizionare), se introduce un nou stimul si se noteaza modificarile in perioada de timp in care sugarul examineaza imaginea. De exemplu, Mandler (1998) a sugerat ca experimentele privind recunoasterea la sugari sunt mai asemanatoare cu studiile pe adulti care utilizeaza tehnici de priming decat cu studiile memoriei adultilor bazate pe recunoastere.

Ea arata ca faptul ca sugarii raspund diferit la stimuli noi fata de cei vechi indica faptul ca informatiile despre stimulul vechi a fost stocata, dar nu arata daca sugarul a fost in vreun fel constient de experimentarea anterioara a stimulului. Faptul ca un sentimentul familiaritatii nu trebuie sa acompanieze raspunsurile in urma unui priming este evidentiat de faptul ca adultii care sufera de amnezie raspund normal in situatii de priming chiar daca recunoasterea este grav afectata .

Intarirea prin legatura cu mobilul
A doua tehnica majora care a fost folosita pentru a testa retentia in copilaria timpurie este intarirea prin legatura cu mobilul. In aceasta paradigma, un mobil atractiv este suspendat deasupra patutului unui sugar. Pentru o perioada intre 1-3 minute, cercetatorii masoara rata loviturilor din picioare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.