Memoria flash

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.61

nivel: Liceu

Memoria flash este o formă de memorie non-volatilă pentru calculator care poate să fie ștearsă electric și reprogramată. Este o tehnologie care este în primul rând folosită în cardurile de memorie.

Spre deosebire de EEPROM(Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory), memoria flash este ștearsă și programată în blocuri compuse din locații multiple (în memoria flash timp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Memoria flash

Memoria flash este o formă de memorie non-volatilă pentru calculator care poate să fie ștearsă electric și reprogramată. Este o tehnologie care este în primul rând folosită în cardurile de memorie.

Spre deosebire de EEPROM(Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory), memoria flash este ștearsă și programată în blocuri compuse din locații multiple (în memoria flash timpurie întreg cipul trebuia să fie șters dintr-o dată).Memoria flash costă mai puțin decât EEPROM în consecință a devenit tehnologia dominantă oriunde este nevoie de o cantitate semnificativă, de o categorie solidă de depozitare non-volatilă.

II. Istorie

Memoria flash (ambele tipuri NOR și NAND) a fost inventată de Dr. Fujio Masuoka în timp ce lucra pentru Toshiba în 1984.Conform celor spuse de Toshiba, numele de flash a fost sugerat de colegul domnului Masuoka, domnul Shoji Arizumi, deoarece procesul de ștergere a conținutului memoriei i-a amintit de licărirea unui aparat de fotografiat.
Domnul Masuoka a înfățișat invenția la IEEE(Institute of Electrical and Electronics Engineers)1984 International Electron Devices Meeting (IEDM) ținut în San Jose, California. Intel a văzut masivul potențial al invenției și a introdus primul cip flash comercial de tip NOR în 1988.

NOR –based flash are timpi de ștergere și scriere lungi, dar are o interfață a adreselor de date întreagă (memorie) care permite acces aleatoriu la orice locatie. Aceasta îl face potrivit pentru depozitarea unui program cod care trebuie să fie rareori actualizat, cum ar fi BIOS-ul calculatorului .Rezistența sa este de la 10 000 la 1 000 000 de cicluri de ștergere. NOR – based flash a fost temeiul pentru timpuriul flash-based ce poate fi îndepărtat; Compact Flash a fost bazat pe NOR deși cardurile mai tîrzii au fost mutate la mai puțin costisitorul NAND flash.

A urmat NAND flash, pe care Toshiba l-a anunțat la ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) în 1989. Are timpi de ștergere și scriere mai rapizi, densitate înalta, și un preț scăzut per cifră binară decat NOR flash, și de 10 ori mai multă rezistență. Oricum interfața sa I/O permite numai acces secvențial la date. Aceasta îl face potrivit pentru dispozitivele de depozitare în masă cum sunt cardurile PC și diverse carduri de memorie, și întrucâtva mai puțin folositoare pentru memoria calculatorului.

II.1. Istoria creării standardului

La apariția memoriei flash, producătorii de dispozitive electronice au primit posibilitatea, fără mari probleme și cheltuieli, să-și doteze produsele cu noile tipuri de medii de stocare. Avantajele erau evidente – consumul energetic redus, siguranța înaltă (din cauza lipsei pieselor mobile) și rezistența la mediul înconjurător și sarcini. Însă, principala problemă era dimensiunea acestora. În piață se intensifica cererea pentru dispozitive cât mai mici, dimensiunea cărora nu permitea utilizarea memoriei flash voluminoase, executat conform standardului ATA-Flash. A apărut ideea de a crea un nou format de memorii flash, care va avea dimensiuni reduse și în același timp, compatibil cu sloturile PCMCIA existente, fapt care în principiu însemna compatibilitatea cu comenzile ATA/ATAPI.

III. Vedere de ansamblu

Memoria flash este non-volatilă ceea ce înseamnă că nu are nevoie de energie pentru a menține informația stocată în cip.În plus memoria flash ofera un timp de acces pentru citirea datelor foarte rapid și o mai bună rezistență la șocurile cinetice decât hard disk-urile. Aceste trăsături explică popularitatea memoriei flash pentru aplicații ca de exemplu stocarea pe dispozitive baterie-putere. O alta ispită a memoriei flash este faptul că este aproape indistructibilă de un mediu fizic obișnuit fiind în stare să reziste la presiuni intense și la apă fiartă.

IV. Clasificarea memoriilor de tip Flash

Memoria flash este folosită de mai mulți ani ca mediu de stocare principal sau auxiliar pentru calculatoarele notebook. Totuși, apariția unor dispozitive precum aparatele foto digitale și dispozitivile de redare MP3 au transformat această tehnologie dintr-un produs de nișă într-un accesoriu necesar.
În prezent sunt folosite mai multe tipuri de dispozitive pentru memorie flash și este important să știți de care dintre acestea aveti nevoie. Printre cele mai importante tipuri de memorie flash se numără:

a. Compact Flash

Memoria CompactFlash a fost dezvoltată de SanDisk Corporation în 1994 și folosește arhitectura ATA pentru a emula o unitate de disc. Ca urmare, un dispozitiv CompactFlash atașat la calculatorul dumneavoastra are asociată o literă de unitate, la fel ca și celelalte unități de disc.
Dimensiunea originală a acestui dispozitiv a fost Type I (3.3 mm grosime), dar există și o versiune mai nouă, Type II (5 mm grosime), pentru dispozitivele de capacitate mai mare. Ambele tipuri de cartele CompactFlash au lățimea de 1.433 inci și lungimea de 1.685 inci și există adaptoare care permit introducerea acestor memorii în sloturile PC Card ale calculatoarelor notebook. Dezvoltarea acestui standard este coordonată de CompactFlash Association.

b. Smart Media

SmartMedia(numită inițial SSFDC, prescurtare de la Solid State Floppy Disk Card – cartelă de dischetă semiconductoare) este cea mai simplă dintre dispozitivele de memorie flash. Cartelele SmartMedia conțin numai memorie flash, fără nici un circuit de control. Această simplitate înseamna că pentru asigurarea compatibilității între diferitele generații de cartele SmartMedia este necesară modernizarea dispozitivelor care folosesc memoria SmartMedia. Dezvoltarea acestui standard este coordonată de SSFDF.

c. Multi Media Card

MultiMediaCard (MMC) este cel mai nou și mai mic dispozitiv de stocare cu memorie flash conceput pentru aparatele foto digitale și o mare varietate de alte dispozitive, inclusiv telefoane inteligente, playere MP3 și camere video digitale. Memoria MMC a fost dezvoltată în comun de SanDisk și Infineon Technologies AG (anterior Siemens AG) în noiembrie 1997. Cartelele MMC folosesc o interfață serială simplă, cu 7 pini, pentru conecatrea dispozitivelor și conține o memorie flash cu tensiune scăzută. A fost propusă pentru dezvoltarea unei versiuni sigure, SecureMultiMediaCard , pentru stocarea în memorie flash a muzicii digitale protejată prin copyright. În 1998 a fost fondata MMC Association, pentru susținerea standardului MMC și sprijinirea dezvoltării unor noi produse.

d. Memory Stick

Compania Sony, care produce atat calculatoare notebook, cât și o mare varietate de aparate foto digitale și camere video, are o versiune proprie, brevetată, de memorie flash, numită Sony Memory Stick. Aceste dispozitive au un comutator unic de protectie la ștergere, care împiedică ștergerea accidentală a fotografiilor. Sony a acordat licența tehnologiei Memory Stick și altor companii, cum ar fi Leaxer Media.

e. Ata Pc Card (PCMCIA)

Deși tipodimensiunea PC Card (PCMCIA) este acum folosită pentru orice, de la adaptoare pentru jocuri la modemuri și de la interfețe SCSI la adaptoare de rețea, inițial a fost utilizată pentru memoriile de calculator, așa cum arată și vechiul acronym, PCMCIA(Personal Computer Memory Card International Association).
Spre deosebire de modulele RAM obișnuite, memoria Pc Card se comporta ca o unitate de disc, folosind standardul PCMCIA ATA(at Attachament). Cartelele PC Card pot avea trei grosimi, dar toate au lungimea de 3,3 inci și lățimea de 2,13 inci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.