Memoria de lunga durata

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.34

nivel: Facultate

a) adancimea procesarii in relatia cu intentionalitatea invatarii. Adancimea este mai importanta ca volumul procesarilor. Adancimea se explica astfel: noi putem memora informatia fie intentionat, fie intamplator. O mare parte din cunostintele de care dispunem in MLD sunt rezultatul unei invatari intamplatoare. Invatarea intentionata este superioara invatarii neintentionate doar in masura in care p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Memoria de lunga durata

a) adancimea procesarii in relatia cu intentionalitatea invatarii. Adancimea este mai importanta ca volumul procesarilor. Adancimea se explica astfel: noi putem memora informatia fie intentionat, fie intamplator. O mare parte din cunostintele de care dispunem in MLD sunt rezultatul unei invatari intamplatoare. Invatarea intentionata este superioara invatarii neintentionate doar in masura in care procesarea stimulului este mai adanca. O motivatie mai ridicata sau o invatare cu prelucrarea mai laborioasa a unui material (nu e necesar ca aceasta sa vizeze sensul sau semnificatia materialului de invatat).

b) Efectul spatierii: repetitiile la intervale mai mari de timp dau rezultate mai bune decat repetitiile imediate, consecutive, deoarece cand un item este prezentat succesiv, prin inhibitie laterala, valoarea sa de activare scade. Dar, reactualizarea sa din memorie este mai dificila. Cand itemul este prezentat de acelasi numar de ori dar intercalandu-se itemi din alte categorii, inhibitia laterala este mai redusa, valoarea de activare mai ridicata, deci reactualizarea mai performanta.

Eficienta memorarii este judecata functie de eficacitatea reactualizarii si ca atare o reactualizare slaba este judecata automat ca o deficienta a memoriei. Cele mai cunoscute forme de reactualizare sunt reproducerea si recunoasterea. Dar acestea nu ne dau informatii despre stocarea cunostintelor. Eficienta reactualizarii creste daca:
a) contextul are cat mai multe similaritati cu memorarea;
b) contextul are cat mai putine asemanari cu alti stimuli decat cei care trebuie reactualizati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.