Memoria cache

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.91

nivel: Facultate

Principiul memoriei cache este ilustrat in figura de mai sus. Exista o memorie principala de dimensiuni relativ mari, dar mai lenta, si o memorie cache mai redusa, dar mai rapida. Memoria cache contine o copie a unor parti din memoria principala. Atunci cand UCP incearca citirea unui cuvant din memorie, se testeaza daca respectivul cuvant se afla in memoria cache. In caz afirmativ, cuvantul est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Memoria cache

Principiul memoriei cache este ilustrat in figura de mai sus. Exista o memorie principala de dimensiuni relativ mari, dar mai lenta, si o memorie cache mai redusa, dar mai rapida. Memoria cache contine o copie a unor parti din memoria principala. Atunci cand UCP incearca citirea unui cuvant din memorie, se testeaza daca respectivul cuvant se afla in memoria cache. In caz afirmativ, cuvantul este furnizat unitatii centrale. In caz contrar, se incarca in memoria cache un bloc al memoriei principale, constand dintr-un numar fix de cuvinte, iar apoi cuvantul este returnat unitatii centrale.

Se cunoaste ca programele nu fac acces la memorie in mod complet aleator. Daca se face o referire la o anumita adresa, este probabil ca urmatoarea referire la memorie va fi in vecinatatea acestei adrese. In spatiul adreselor de memorie, cateva regiuni au o probabilitate ridicata de a fi accesate, cateva au o probabilitate moderata, iar celelalte au o probabilitate foarte mica de a fi accesate in viitorul apropiat.

O regiune care are o probabilitate inalta este cea corespunzatoare contorului de program actual, deoarece este probabil sa se execute urmatoarea instructiune din secventa de instructiuni. Alte regiuni care au o probabilitate mare de a fi accesate sunt cele care contin datele active, procedurile si punctul de intoarcere dintr-o procedura. Daca programul este scris intr-un limbaj structurat pe blocuri, ca de exemplu Pascal, zona de stiva pentru variabile locale si parametri este o alta zona cu probabilitate ridicata de acces.

Observatia ca referintele la memorie efectuate intr-un interval scurt de timp utilizeaza o mica portiune a memoriei reprezinta principiul localitatii, si formeaza baza sistemelor de memorie cache. Atunci cand este adresat un cuvant, acesta este transferat din memoria lenta in memoria cache, astfel incat la urmatoarea utilizare va putea fi accesat in mod rapid.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.