Memento Mori - Tabloul Daciei

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.61

nivel: Liceu

Referat despre Memento Mori - Tabloul Daciei
Mihai Eminescu a ridicat limba romana pe cele mai inalte culmi ale expresivitatii, devenind astfel cel mai apreciat poet roman al tuturor timpurilor, opera lui fiind considerate universala intrucat el imprima sentimentelor un inteles unic ce transcede deseori realitatea, oferindu-ne astfel o definitie pertineta a ceea ce inseamna un poet in rapor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Memento Mori - Tabloul Daciei

Referat despre Memento Mori - Tabloul Daciei
Mihai Eminescu a ridicat limba romana pe cele mai inalte culmi ale expresivitatii, devenind astfel cel mai apreciat poet roman al tuturor timpurilor, opera lui fiind considerate universala intrucat el imprima sentimentelor un inteles unic ce transcede deseori realitatea, oferindu-ne astfel o definitie pertineta a ceea ce inseamna un poet in raport cu ce creeaza si transmite.

In Poezia “Memento mori” evocarea epocilor se realizeaza undeva la limita dintre realitate, vis si filosofic, relatand fapte istorice intr-o maniera subectiva cu scopul de a induce constiintei colective ideea ca orice imperiu maret isi gaseste un sfarsit firesc. Generalizand, trebuie sa fim constienti ca orice lucru are un character efemer acesta reprezentatd esenta creeatiei, finalul ei fiind iminent.

Aceasta idee filosofica dominand intreagul univers poetic. Evocarea tablourilor se realizeaza printr-o intoarcere in timp, poetul calatorind prin aceasta lume a imaginatiei , a visarii cu ajutorul unei luntre. In tabloul daciei putem remarca prezenta a doua planuri nu demult antitetice insa acum aflanduse in interdependenta, cel metafizic, al zeilor si cel fizic, al naturii paradizace ale carei elemente se imbina armonios, Luna devenind zâna daciei iar soarele un fiu al mării. Atmosfera de inceput este una foarte relaxata, elementele ceresti personificate ciocnind pahare in semn de veselie dar si de inconstienta, acest lucru dovedindu-se anterior, luna privindu-I rusinata clipind rar.

Aceasta imagine fiind oarecum paralela cu cea a paradisului insa intr-o acceptiune aproximativa. Declinul Daciei este reprezentat de atitudinea resemnata a lui Decebal in fata armatei romane ce vrea sa ne sugereze subtil teama, frica de viitor, aratand mai degraba ca un personaj , palid, fad insa demn in fata sfarsitului ridicandu-si coroana in semn de supunere, abdicare, regret pentru vremurile trecute.

Multitudinea de imagini artistice cu o succesuine fulminanta creeaza o atmosfera apocaliptica razboiul ducandu-se in ambele planuri , acesta fiind atat de intens incat pana si natura pare a se desfigura sub presiunea momentului. Aceste randuri reprezinta sfarsitul Daciei si tot odata entogeneza poporului român.

Dupa parerea mea aceasta poezie are un inteles mult mai larg ce face apel la constiinta omului, inducand o idee fundamentala mentalului nostru asupra vietii si a tot ceea ce ne inconjoara. Aparenta buna stare nu trebuie tratata cu indiferenta deoarece aceasta reprezinta avampremiera a ceea ce urmeaza sa se imtample, in cateva clipe poti ajunge in agonie asa cum si cele mai glorioase civilizatii dupa ce au avut o ascensiune fulminanta a urmat o decadere ce a avut ca efect schimbari in plan politic si ideologic, aceasta este o consecinta a evolutiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.