Meloterapia si impactul ei asupra omului

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

In muzica medievala si clasica regasim binecunoscutul ritm din viata noastra de dincolo de amintire, tezaurizat in subconssient. Deci meloterapia ca si alte metode naturale se foloseste in scop profilactic si in scop curativ. Medicul, terapeutul este acel care selecteaza fragmentele muzicale in cazul al doilea. Pentru ca muzica actioneaza subtil, pe sistem de vibratii si biorezonanta, chiar o muzi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Meloterapia si impactul ei asupra omului

In muzica medievala si clasica regasim binecunoscutul ritm din viata noastra de dincolo de amintire, tezaurizat in subconssient. Deci meloterapia ca si alte metode naturale se foloseste in scop profilactic si in scop curativ. Medicul, terapeutul este acel care selecteaza fragmentele muzicale in cazul al doilea. Pentru ca muzica actioneaza subtil, pe sistem de vibratii si biorezonanta, chiar o muzica a compozitorilor clasici, culta, in sectiile de medicina interna sau in cabinetele stomatologice, indiferent de gradul de cultura al pacientului va avea un efect benefic. (34)

Prin diferitele elemente ale sale, muzica actioneaza asupra organismului in functie de nivelul din sistemul nervos caruia i se adreseaza. Se stie ca acesta are o structura complexa, "plurietajata", care contine atat regiunea instinctelor si a emotiilor primare, legate de activitatea subcorticala si a etajelor superioare ale trunchiului cerebral, cat si regiunea functiilor psihice superioare realizate in scoarta cerebrala. Aceasta structura lucreaza insa ca un tot unitar, iar muzica se adreseaza in acelasi timp diferitelor etaje ale acestui sistem. Se pare insa ca unele compozitii muzicale s-ar adresa cu predilectie unor etaje, altele altora.

Astfel, muzica poate sa trezeasca excitatii senzuale, cum ar fi reputata scena despre Venusberg din opera "Tannhauser" a lui Wagner, sa duca la un dinamism motor, cum vedem in marsuri, sa provoace sentimente nostalgice prin romante, sentimente superioare, cum ar fi simfoniile lui Beethoven, sau o actiune tonica asupra ritmului nostru spiritual.(21) Actualmente, prin muzicoterapie se intelege un ansamblu de metode psihoterapeutice implicand participarea activa a bolnavului, utilizand complexul sunet-fiinta umana in scop diagnostic si la tratament.

Este pe de o parte o forma privilegiata de art-terapie, pe de alta parte o tehnica stiintifica care se bazeaza pe descoperirile de psihologie, neurofiziologie, electroacustica etc. Muzicoterapia, reamintim, are ca principal obiectiv acela de a diminua anxietatea, de a inlatura inhibitiile, de a tonifica, de a ajuta la reorganizarea vietii interioare, de a facilita acceptarea de sine, pe a celorlalti si a realitatii, de a restabili sau ameliora comunicarea, de a atenua handicapurile motorii si senzoriale etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.