Megalopolisul Boswash - Boston-Washington

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Cresterea rapida a populatiei pe baza imigrarilor masive, conjugata cu posibilitati reduse de dezvoltare a asezarilor spre interior (datorita Muntilor Apalasi) a determinat o extindere a suprafetelor urbane in campia litorala si respectiv o contopire a oraselor, formand un mare areal urban, extins aproape continuu de la Boston la Washington. Lungimea totala a megalopolisului este de aproape de 10[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Megalopolisul Boswash - Boston-Washington

Cresterea rapida a populatiei pe baza imigrarilor masive, conjugata cu posibilitati reduse de dezvoltare a asezarilor spre interior (datorita Muntilor Apalasi) a determinat o extindere a suprafetelor urbane in campia litorala si respectiv o contopire a oraselor, formand un mare areal urban, extins aproape continuu de la Boston la Washington. Lungimea totala a megalopolisului este de aproape de 1000 km. avand o latime ce oscileaza intre 40 si 150 km.

Cu o suprafata de circa 140.000 km2, Boswash-ul depaseste jumatate din suprafata Romaniei si reprezinta cca. 2% din suprafata S.U.A. Populatia intregului areal urbanizat depaseste 40 mil. locuitori, remarcandu-se totusi zone cu densitati foarte ridicate in alternanta cu altele mai scazute.In dezvoltarea retelei de asezari a viitorului megalopolis se disting cateva perioade caracteristice:

Prima perioada, desfasurata pana in anul 1720, releva o limitare stricta a asezarilor la litoral. Orientarea predominanta a acestora a fost deci catre mare, dezvoltandu-se o serie de porturi ca: Boston, Philadelphia, Nantucket, Newport, New London si New Haven. Cel mai important oras al coloniilor a fost, in aceasta perioada, Boston. A doua perioada (pana in anul 1783) se caracterizeaza printr-o intensificare a numarului de imigranti, care ocupa spatiul din Great Valley, valea fluviului Hudson si coridorul Mohawk. Boston-ul imparte acum rolul de conducator al coloniilor cu orasul Philadelphia.

In perioada 1783-1815 continua expansiunea comertului maritim si dezvoltarea asezarilor spre interior. Se dezvolta orasul Baltimore ca port si se intemeiaza orasul Washington. New York preia suprematia in competitia cu orasele Philadelphia si Boston.
Dupa anul 1815, pana in preajma anilor 1860, continua dezvoltarea centrelor secundare. Aceasta este si era constructiei canalelor (Syracuse, Binghamton) si a cailor ferate (Harrisburg, Altoona) ceea ce asigura legaturi facile intre interiorul continentului nord-american si litoralul atlantic.

In perioada 1860-1940 se accelereaza dezvoltarea asezarilor urbane, alaturi de activitatea portuara un rol tot mai crescand revenind activitatilor industriale. Modificari substantiale au loc in peisajul urban, prin aparitia constructiilor uriase structurarea originala a spatiului, dezvoltarea retelei de comunicatii intraurbane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.