Mediul si dezvoltarea durabila

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Toate acestea sunt considerate a fi piatra de temelie a primului cadru international pentru tratarea problemelor mediului. Conferinta a recunoscut ca problemele de mediu ale tarilor industrializate, cum sunt degradarea habitatelor, toxicitatea si ploile acide nu reprezinta probleme neaparat importante pentru toate tarile, adica strategiile de dezvoltare ale tarilor industrializate, nu indeplinesc [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul si dezvoltarea durabila

Toate acestea sunt considerate a fi piatra de temelie a primului cadru international pentru tratarea problemelor mediului. Conferinta a recunoscut ca problemele de mediu ale tarilor industrializate, cum sunt degradarea habitatelor, toxicitatea si ploile acide nu reprezinta probleme neaparat importante pentru toate tarile, adica strategiile de dezvoltare ale tarilor industrializate, nu indeplinesc necesitatile si prioritatile tarilor si comunitatilor celor mai sarace.

Conferinta a fost insa dominata in principal de problemele de mediu si a condus la cresterea constientizarii publice in acest domeniu.
De la infiintarea sa, in baza recomandarilor Conferintei de la Stockholm, Programul Natiunilor Unite pentru Mediu a desfasurat o serie de activitati pentru a-si manifesta in cadrul sistemului ONU, rolul sau de catalizator si coordonator in domeniul mediului. Activitatile programului pot fi clasificate in doua mari grupe:

- activitati orientate pe probleme sectoriale ale factorilor de mediu: poluarea apelor, a aerului si a solurilor (in special degradarea terenurilor);
- activitati orientate pe probleme globale: ploi acide, degradarea stratului de ozon, schimbarile climatice, defrisarea si desertificarea, conservarea biodiversitatii, traficul international de produse si deseuri toxice si periculoase, protejarea mediului in perioadele de conflict armat.

Legatura indisolubila dintre mediul inconjurator si dezvoltarea economica a fost evidentiata in raportul Comisiei Mondiale privind mediul si dezvoltarea prezentat in fata Adunarii Generale O.N.U. in 1987, cunoscut ca "Raportul Bruntland" si care a definit dezvoltarea durabila ca fiind "dezvoltarea care indeplineste necesitatile generatiei prezente, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si indeplini propriile necesitati".

Raportul Bruntland intitulat "Viitorul nostru comun", sustine reconcilierea intre economie si mediul inconjurator "pe o noua cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman nu numai in cateva locuri si pentru cativa ani, ci pentru intreaga planeta si pentru un viitor indelungat".In iunie 1992, la Rio de Janeiro s-a desfasurat Conferinta Natiunilor Unite privind Mediul si Dezvoltarea, la care au participat 115 conducatori ai statelor lumii. Cu aceasta ocazie, pe plan international, a fost recunoscuta oficial necesitatea de a integra dezvoltarea economica si protectia mediului in obiectivul de dezvoltare durabila si s-a afirmat importanta, in continua crestere, a dreptului international al mediului, ca mecanism de codificare si promovare a dezvoltarii durabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.