Mediul penitenciar si influenetele sale asupra personalitatii adolescentului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.81

nivel: Facultate

Adolescenta este perioada aparitiei conflictelor si frustrarilor frecvente, dar ele nu au un caracter devastator asa cum incearca unii autori sa le dea o anumita turnura patologica(conflicte din prima perioada a adolescentei aparute pe baza aspiratiilor formate si nivelul realizarii efective de sine, conflicte din perioada adolescentei propriu-zise, rezultate din indeplinirea rolului si statutului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul penitenciar si influenetele sale asupra personalitatii adolescentului

Adolescenta este perioada aparitiei conflictelor si frustrarilor frecvente, dar ele nu au un caracter devastator asa cum incearca unii autori sa le dea o anumita turnura patologica(conflicte din prima perioada a adolescentei aparute pe baza aspiratiilor formate si nivelul realizarii efective de sine, conflicte din perioada adolescentei propriu-zise, rezultate din indeplinirea rolului si statutului, a relatiei dintre vocatie si exercitarea unei anumite profesiuni, etc.)

Literatura de specialitate precizeaza ca dezvoltarea comportamentelor adolescentului se face si sub semnul dezvoltarii erotismului. Se semnaleaza faptul ca desi tinarul este matur si viril, conduita sexuala este labila, neorganizata si anxioasa. Dar, cu timpul, in adolescenta prelungita, se manifesta o afectiune puternica si matura in care conduita sexuala devine complexa si adaptata la realitate. Jean Rousselet releva trei forme de conduite mai importante ce se produc prin prisma dorintei adolescentului de a se afirma si de a fi unic in felul sau.

Prima este conduita revoltei prin care adolescentul refuza ostentativ ceea ce a invatat sau ceea ce i s-a impus sa invete, adopta atitudini negativiste, contrazice pe altii fara temei, ii ironizeaza, utilizeaza un limbaj iesit din comun cu atitudini pline de irinie, etc. A doua este conduita inchiderii in sine din care transpare o autoanaliza si cenzurare severa a sentimentelor, a atitudinilor si actiunilor, a introspectiilor pentru cunoasterea de sine si disecarea comportamentelor altora. A treia forma este aceea a conduitei exaltarii si afirmarii prin care se cauta confruntarea cu altii pentru a-si verifica propriile capacitati fizice, intelectuale si afectiv-motivationale adoptind adeseori atitudini extreme fata de tot ceea ce dispretuieste, care nu se incadreaza in vederile sale.

Adolescentul constientizeza situatiile care sunt mai putin placute, conflictuale si tensionate( ex.: pierderea unei persoane apropiate determina stari anxioase din care constientizeaza orteversibilul si ii provoaca o depresie in plan interior). Cumulate aceste trairi cu alte socuri, insuccese profesionale, scolare, sentimentale creaza crize intense si fragilitatea personalitatii, cu comportamente de incertitudine. Expansiunea interrelatiilor sociale si personale il antrenaza pe adolescent intr-un context mai larg al integrarii in activitate si al adoptarii unor strategii compensatorii care duc ia echilibrarea personalitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.