Mediul penitenciar - caracterizare psihosociologica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.86

nivel: Facultate

In mediul penitenciar, ceea ce duce la transformarea mentalitatii detinutilor este nevoia de reconstituire a unui sistem de valori functional, in paralel cu activarea increderii in sine si in viitor cu corectarea atitudinii fata de munca, de lege si pedeapsa. Cu cit detinutii inteleg mai repede ca faptele morale le asigura acceptarea din partea celorlalti, linistea interioara si sentimentul partic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul penitenciar - caracterizare psihosociologica

In mediul penitenciar, ceea ce duce la transformarea mentalitatii detinutilor este nevoia de reconstituire a unui sistem de valori functional, in paralel cu activarea increderii in sine si in viitor cu corectarea atitudinii fata de munca, de lege si pedeapsa. Cu cit detinutii inteleg mai repede ca faptele morale le asigura acceptarea din partea celorlalti, linistea interioara si sentimentul participarii, cu atit deschiderea lor la procesul de recinstructie atitudinala este mai larga si eficace.

1.2 Valori si norme morale in mediul de detentie Spatiul de viata penitenciar are o serie de caracteristici generale, cum ar fi: este un spatiu inchis, inchiderea sa fiind constitutiva structurii si functionalitatii sale; este un spatiu dihotomic care divizeaza populatia din penitenciar in doua grupuri de o parte si de alta a gratiilor; este un spatiu penal din punct de vedere juridic, un spatiu al "disciplinei penale"; de asemeni este un spatiu al autoritatii, o zona a interactiunilor asimetrice.

Toate acestea au consecinte psihologice si psihosociale vizibile asupra detinutilor si personalului. Astfel, comunitatea detinutilor constituie o lume anonima, de oameni privati de prestigiu, cu constiinta minoritatii lor. Cazurile infractionale deosebite ale unora dintre ei le confera aura unor lideri capabili de orice, sau in rare cazuri, avand aptitudini socio-afective, o audienta marita in masa detinutilor obisnuiti, in penitenciar problematica normelor si valorilor capata aspecte particulare determinate de situatiile in care se gasesc detinutii:

absenta libertatii si celelalte frustrari impiedica raportarea adecvata la aspectele semnificative ale existentei de fiecare zi.La nivelul individului normele si valorile servesc ca instrument si etalon in alegerea dintre alternativele de actiune cit si pentru dimensiunea proiectiva pe care o au, adica ofera motive si planuri de actiune in imprejurarea de viata pe care o traverseaza individul la un moment dat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.