Mediul padurilor ecuatoriale

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Sunt lateritice (sol rezultat prin alterarea chimica a rocilor, de culoare rosie, in galben sau cafeniu) si lipsite de fertilitate, bine drenate si cu reactie bazica.Sunt sarace in minerale dar concentrate in aluminiu, fier, silciu si sulf.

Solul padurilor ecuatoriale este puternic umbrit, cu putine ierburi, acoperit cu o litiera subtire, nu are conditii favorabile pentru acumularea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul padurilor ecuatoriale

Sunt lateritice (sol rezultat prin alterarea chimica a rocilor, de culoare rosie, in galben sau cafeniu) si lipsite de fertilitate, bine drenate si cu reactie bazica.Sunt sarace in minerale dar concentrate in aluminiu, fier, silciu si sulf.

Solul padurilor ecuatoriale este puternic umbrit, cu putine ierburi, acoperit cu o litiera subtire, nu are conditii favorabile pentru acumularea humusului.Caracteristic este insa procesul pedogenetic de acumulare a oxizilor.

Vegetatia predominanta este cea semperviriscenta (vesnic verde), luxurianta, cu arbori stratificati (in 3 straturi: 5-15 m, 15-40m, 40-60m), sub aceste straturi aflandu-se arbusti si ierburi la periferia padurilor.

In interiorul padurilor si intre straturi cresc liane si plante epifite (plante fixate pe arbori) , iar la baza un strat de muschi, graminee, ciuperci, un numar ridicat de liane, alge, ferigi, orhidee).Intre arborii cu valoare economica deosebita sunt:
In Brazilia - arborele de cacao , palmierul de fibre , palmierul de vin ;in Africa - acaju , abanosul , palisandrul, arborasul de cafea , palmierul de ulei ; in Asia de SE - abanosul, mango, arborele de scortisoara,palmierul de zahar, bananieri, bambusi .

Unele suprafete ale padurii ecuatoriale ( mai ales in Asia de Sud-Est) au fost defrisate, locul lor fiind luat de culturile de orez, bananieri, etc. Pe tarmurile afectate de maree cresc mangrove.Arborii intretin comunitati bogate de plante.(Plantele epifite folosesc alte plante pentru sprijin si nu au contact cu solul.)

La partea inferioara umbra este deasa, astfel ca ierburile sunt putine. Desimea padurii este marita prin liane, plante lemnoase agatatoare avand grosimi diferite, ce fac adesea dificila strabaterea acestor paduri. Se mai adauga si numeroase alte epifite, ale caror radacini aeriene atarna ca niste smocuri de fire. Plantele cresc tot timpul anului, iar frunzele cad treptat.

Conditiile climatice favorabile din aceasta zona extrem de calda si umeda permit existenta unei mari diversitati de animale. Cele mai multe (serpi, insecte, maimute, fluturi, pasari viu colorate ) traiesc in coroana arborilor unde gasesc hrana din abundenta.
Animalele arbolicole s-au adaptat, putand face salturi si agatandu-se de ramurile arborilor. In desisurile acestor paduri mai gasim jaguarul, antilopa de padure.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.