Mediul marin si costier

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Ecosistemul marin se afla intr-un moment ecologic care poate fi asimilat cu o stare de convalescenta, stare caracterizata de echilibru fragil, datorita caruia devine vulnerabil la persistenta impactului antropic, la accidentele ecologice, si la efectele schimbarilor climatice globale.

Procesul natural de redresare a starii de sanatate a marii depinde de continuitatea si fermitatea i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul marin si costier

Ecosistemul marin se afla intr-un moment ecologic care poate fi asimilat cu o stare de convalescenta, stare caracterizata de echilibru fragil, datorita caruia devine vulnerabil la persistenta impactului antropic, la accidentele ecologice, si la efectele schimbarilor climatice globale.

Procesul natural de redresare a starii de sanatate a marii depinde de continuitatea si fermitatea implementarii masurilor pentru conservarea, protectia si dezvoltarea durabila a mediului marin, pe plan national si international.

Evaluarea magnitudinii proceselor costiere (eroziune/echilibru dinamic/acretiune) s-a stabilit prin gruparea statistica a acestora in clase de intensitate, cu interval de 5 m pentru zona nordica (Sulina-Corbu) si de 2,5 m pentru zona de tranzitie Navodari-Mamaia si zona sudica Eforie-Vama Veche.Rezultatele monitorizarii litoralului romanesc in perioada 2001 - 2006 (pe 89 km) si in perioada 2006- 2007 (80 km) este prezentata in tabelul nr. 7.2.1.

Scaderea accentuata raportului eroziune/acretiune,care este un indicator de stare a zonei costiere, reprezentata in figura nr. 7.2.1., este consecinta reducerii la jumatate a proceselor de eroziune si cresterii accentuate a proceselor de acretiune in perioada 2006 - 2007.

Masurile luate pentru conservarea starii morfologice a litoralului romanesc al Marii Negre au fost: implementarea masterplanului de protectie costiera "The Study on Protection and Rehabilitation of the Southern Romanian Black Sea Shore in Romania"; implementarea masterplanului pentru zonele costiere cu regim sever de protectie (in curs de adoptare); extinderea studiilor in vederea intocmirii unui masterplan de protectie costiera din zona nordica a R.B.D.D. (sectorul Sulina - Corbu); executarea lucrarilor de amenajare care au dus la imbunatatirea fluxului de sedimente transportate de Dunare, pe bratele Sulina si Chilia.

Temperatura apei marii la Constanta a inregistrat variatii sezoniere importante, de la 1,50 C in decembrie, la 25,80 C in august, conform cu oscilatiile temperaturii aerului. In anul 2007, in conditiile unei ierni deosebit de calde, temperatura apei marii nu a inregistrat valori negative. Media anuala, de 13,30 C, s-a inscris in tendinta de crestere usoara dar continua din ultimii ani, fapt ce ar putea fi atribuit schimbarilor climatice globale.

Salinitatea a oscilat in limitele variabilitatii naturale caracteristice zonei, intre 10,71 g/l in martie, urmare a unui aport fluvial important si 19,09 g/l in a doua decada a lunii septembrie, cand a fost surprins fenomenul de upwelling, temperatura apei scazand brusc intr-o zi cu aproape 10oC.

Cele mai scazute medii lunare au fost inregistrate in lunile martie si aprilie cand debitele Dunarii au fost extrem de ridicate, iar cele mai ridicate in perioada mai-septembrie cand debitele fluviului au fost foarte scazute, mult sub valoarea normala pentru aceasta perioada. Media anuala, de 15,55 g/l, a fost usor mai ridicata decat media multianuala din perioada 1996 - 2006 (14,99 g/l).Oxigenul dizolvat a inregistrat variatii sezoniere importante, determinate atat de evolutia temperaturii apei cat si de amploarea proceselor biologice. Comparativ cu situatia medie multianuala din perioada de referinta 1996 - 2006, in 2007 apele marine din zona costiera au fost mai bine oxigenate aproape pe tot parcursul anului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.