Mediul de marketing

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.55

nivel: Facultate

Ramura subiectiva a valorii are la origine utilitatea la care s-a referit, la inceputul preocuparilor economice, Xenofon. Printre motivele aparitiei acestei teorii putem mentiona imposibilitatea teoriei valorii-munca de a explica contributia pietei la formarea pretului, la influentarea valorii prin raportul cerere-oferta. Drept fundament al pretului a fost considerata utilitatea, teoria subiectiv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul de marketing

Ramura subiectiva a valorii are la origine utilitatea la care s-a referit, la inceputul preocuparilor economice, Xenofon. Printre motivele aparitiei acestei teorii putem mentiona imposibilitatea teoriei valorii-munca de a explica contributia pietei la formarea pretului, la influentarea valorii prin raportul cerere-oferta. Drept fundament al pretului a fost considerata utilitatea, teoria subiectiva sau, altfel spus, teoria valorii bazata pe utilitate, avand ca autori pe W. Jevons, K. Menger, A. Marshall s.a. Ideia de baza este: daca marfa nu are utilitate valoarea ei este nula.

Din moment ce nu toate partile ale aceluiasi produs au utilitati egale, pe masura ce se asigura o suficienta acoperire a trebuintelor, orice cantitate suplimentara are un grad de utilitate diferit, respectiv, mai mic. De aceea, teoria subiectiva a valorii face distinctie intre utilitatea totala, data de intreaga cantitate consumata dintr-o marfa, si utilitatea ultimei unitati, care este cel mai putin dorita si se numeste utilitate finala sau marginala. La baza formarii preturilor, in lumina teoriei subiective, se afla utilitatea marginala, intr-o influenta direct proportionala. Cu cat utilitatea marginala scade, cu atat se consuma o cantitate mai mare din bunul respectiv pentru care, insa, a fost platit un pret mai mic pe unitate de produs.

Teoria valorii bazata pe utilitate aseaza la baza formarii valorii de schimb si a preturilor, pe langa utilitate, si raritatea marfurilor. Asa se explica unele situatii aparent paradoxale ale unor produse cu utilitate mare, dar valoare de schimb mica sau ale unor marfuri de utilitate mica, dar valoare de schimb mare (de exemplu: paradoxul apa-diamante). Pentru explicarea naturii economice a pretului in conditiile actuale este nevoe de o teorie - sinteza a valorii.

Daca formarea pretului este dictata de latura ofertei in teoria obiectiva si de cerere in cea subiectiva, intr-o teorie sintetizatoare a factorilor de influenta asupra marimii, dinamicii si corelatiilor dintre preturi, acestea din urma apar ca expresie a confruntarii intereselor dintre vanzatori si cumparatori. Asa cum apreciaza M. Manoilescu: "Noi intelegem sa luam in considerare toti factorii, atat obiectivi, cat si subiectivi care contribuie la formarea valorilor si ne situam pe terenul teoriei moderne a echilibrului care, de asemenea, are in vedere multilateralitatea factorilor constituenti ai valorii".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.