Mediul de afaceri din Romania

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Mediul de afaceri din Romania
„Mediul de afaceri este, in momentul de fata, precum cetateanul turmentat”
Oamenii din fruntea unor companii cu cifre de afaceri impresionante si contributii substantiale la buget nu au ramas impasibili la framantarea politicienilor. In aceste momente, multi dintre cei care au crezut ca vor avea o mai buna predictibilitate a bu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul de afaceri din Romania

Referat despre Mediul de afaceri din Romania
„Mediul de afaceri este, in momentul de fata, precum cetateanul turmentat”
Oamenii din fruntea unor companii cu cifre de afaceri impresionante si contributii substantiale la buget nu au ramas impasibili la framantarea politicienilor. In aceste momente, multi dintre cei care au crezut ca vor avea o mai buna predictibilitate a business-ului incepand din 2005 incearca sa ghiceasca in ce mod ar putea fi afectati de posibilele influente negative ale reluarii procesului electoral, la nici un an de la alegeri. Unii se tem de reactiile partenerilor externi, altii de efectele asupra monedei nationale, iar cei mai multi nu vad cu ochi buni confuzia care se perpetueaza in domeniul politicii fiscale.

Chiar daca unii spun ca economia nu va fi afectata in profunzime, majoritatea recunosc faptul ca schimbarea prea rapida a reperelor economico-politice influenteaza procesul de decizie in business.
Pentru a vedea cum privesc oamenii de afaceri alegerile si cum incearca sa se protejeze de influentele nefaste din plan economic, am adresat catorva exponenti de varf din mai multe industrii urmatoarele intrebari: "Care credeti ca va fi influenta alegerilor anticipate asupra afacerilor pe care le derulati? Cum credeti ca va va afecta perioada care urmeaza?"

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania
„Va exista o intarziere de sase luni in mai toate proiectele, totul se va translata cu o jumatate de an. Iar, pe de alta parte, putem spune ca se pierde, din nou, avantajul predictibilitatii. Mediul de afaceri este, in momentul de fata, precum cetateanul turmentat. Intreaba in dreapta si in stanga: dar eu cu cine discut strategia fiscala si Codul Fiscal? Cred ca asta reda cel mai bine confuzia care incepe sa pluteasca in mediul de business romanesc.”

Radu Enache, presedintele lantului hotelier Continental
„Daca se vor declansa alegeri anticipate, cred ca va trebui sa dau destul de multe explicatii partenerilor straini despre noua «calitate» a mediului de afaceri din Romania, ce va trebui sa functioneze intr-un cadru de instabilitate constitutionala si legislativa. Fara a subestima importanta capitolului Justitie pentru intrarea noastra in UE, cred ca demisia guvernului este caracterizata de inconsistenta si politicianism, iar folosirea acestui pretext, chiar daca moral, trebuia amanata. Mediul de afaceri nu a fost imbunatatit in cele sase-sapte luni, dimpotriva, a devenit extrem de incert prin masuri cel putin slab fundamentate. Demisia guvernului ar trebui sa ma bucure pentru ca ar inceta o stare de fapt si poate se va intrevedea altceva. Din pacate, va trece inca un an (12 luni) in care voi reduce investitiile, voi avea aceeasi incertitudine asupra politicii fiscale (in special in turism), voi astepta din nou definirea tuturor reperelor economico-politice pentru a decide continuarea dezvoltarii."

Peter Imre, director Corporate Affairs Philip Morris Romania
„Eu cred ca economia romaneasca este indeajuns de stabila pentru a mai fi afectata de jocuri sau crize politice. Nu cred ca, intr-un fel sau altul, economia va fi profund afectata. Cred, totusi, ca procesul legislativ de armonizare a legislatiei romanesti cu legislatia europeana poate sa inregistreze unele ramaneri in urma, din cauza unor eventuale alegeri anticipate. Si mai cred ca, daca politicienii vor lasa economia in pace, aceasta va functiona mai bine. Cu cat se vor ocupa mai mult de alte lucruri si nu se vor mai implica in mersul economiei, cu atat va fi mai bine. Nu cred ca vor fi afectati investitorii care sunt deja in tara; probabil ca o sa aiba un impact negativ asupra atractivitatii Romaniei ca destinatie a viitoarelor investitii.”

Florin Dolea, director general al CA IB Asset Management
„Atat timp cat o decizie finala in privinta alegerilor anticipate se va lua cat de curand si atat timp cat aceasta perioada de instabilitate - de genul vor fi sau nu vor fi alegeri - se va termina si, bineinteles, daca organizarea acestor alegeri, in cazul in care vor fi, va decurge normal, cred ca efectul asupra pietelor de capital nu va fi major.

Pietele de capital sunt, in general, capabile sa evalueze si sa asimileze impactul unor dezvoltari politice, atat timp cat ele sunt clare. Ce este posibil, totusi, sa se observe - si deja cred ca se observa - este o volatilitate crescuta a cursului de schimb care, bineinteles, afecteaza diferite produse financiare pe care noi le avem in vedere. Dar cred ca, de indata ce lucrurile se vor clarifica, dupa ce vor fi absorbit si evaluat informatiile respective, pietele se vor aseza.”

Bogdan Baltazar, Senior Partner si presedinte Baltazar, Bloom & Pirvulescu
„Eu merg ferm pe ideea ca guvernul interimar cu puteri sporite are toate conditiile - mai ales ca este ferit de parlament, de controverse, de reflectoarele media - sa lucreze, sa faca ceea ce este de facut. Poate sa faca tot ce s-a inteles cu Uniunea Europeana, poate continua privatizarile BCR si CEC, celelalte privatizari din sectorul de gaz si de electricitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.