Mediul concurential

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.64

nivel: Facultate

Una din problemele acestui mediu este slaba reglementare, mai ales in Romania. O reglementare redusa, sau o atentie insuficient acordata din partea autoritatilor publice, poate conduce la crearea unui esec din punct de vedere economic, si anume la monopol.

Putine reforme au fost adoptate pentru sprijinirea mediului concurential si pentru limitarea monopolului. In cazul unui monopol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul concurential

Una din problemele acestui mediu este slaba reglementare, mai ales in Romania. O reglementare redusa, sau o atentie insuficient acordata din partea autoritatilor publice, poate conduce la crearea unui esec din punct de vedere economic, si anume la monopol.

Putine reforme au fost adoptate pentru sprijinirea mediului concurential si pentru limitarea monopolului. In cazul unui monopol apare o pierdere de bunastare la nivelul societatii, iar in acest caz productia monopolului este ineficienta. Concurenta limitata conduce la reducerea stimulentelor de minimizare a costurilor, rezultand ineficiente manageriale.

Chiar mai mult, poate majora pretul bunurilor cu mult peste valoarea stabilita in cazul mecanismelor concurentiale, ceea ce conduce la scaderea venitului disponibil al consumatorului. Firmele care opereaza in situatii de monopol pot fi de acord cu cresteri salariale (care nu s-ar fi realizat in cadrul unei economii concurentiale), chiar si peste nivelul productivitatii, deoarece pot majora pretul bunurilor astfel incat aceasta actiune sa nu afecteze indicatorii financiari.

"Cresterea cererii pentru munca, fenomen care apare in ciclurile de crestere economica, poate determina presiuni pentru cresterea salariilor, daca nu exista suficienta competitie pe piata, firmele accepta aceste cresteri pentru ca isi recupereaza profitul din cresterea preturilor" . Aceasta conduce la o presiune inflationista, care prin intermediul spiralei inflationiste duce economia in punctul de expansiune si chiar intr-o criza economica daca aceleasi cresteri salariale se inregistreaza si in sectorul public.

Concurenta este forta care ii obliga pe agentii economici sa ia decizii eficiente. Acest lucru se intampla deoarece ea este vazuta ca o forta care face ca resursele sa "graviteze" in jurul celor mai eficiente resurse . Din cauza ca agentii economici iau decizii eficiente se imbunatatesc conditiile pietei si astfel consumatorii vor fi mai multumiti.

Beneficiile unei politici concurentiale sunt foarte importante pentru societatea economica, si anume : alocarea mai eficienta a resurselor prin promovarea si intretinerea unei concurente efective; prevenirea esecurilor pietei, nedistorsionarea concurentei prin ajutoarele de stat acordate firmelor cu respectarea normelor europene. Alocarea eficienta a resurselor conduce la cresterea productivitatii. Promovarea si intretinerea unei concurente active se poate realiza prin intermediul intalnirilor de tip workshop, unde companiile expun publicului produsele promovate (imbunatatite si competitive).

Piata este foarte volatila, iar in conditiile unei reglementari slabe, esecurile pietei care pot sa apara (ex: externalitatile, internalitatile, bunurile publice, monopolul, selectia adversa, asimetria) sunt dificil de ocolit si de menejat. De aceea se incearca sa se creeze un mediu concurential stabil, insa in conditiile actuale ale pietei acest lucru este destul de dificil. Marile companii nu si-au revenit dupa criza economica care a afectat SUA. Chiar mai mult, o mare parte din aceste companii inca inregistreaza pierderi majore, dat fiind relatia comerciala cu alte state si veniturile scazute ale populatiei.

Politica in domeniul concurentei nu este un scop in sine, ci o conditie a functionarii eficiente a pietei interne unice. Ea reglementeaza practicile anticoncurentiale si stabileste limite pentru o buna functionare a acestui mecanism.Tariful Comun Extern arata despre politica concurentiala ca "scopul urmarit este instituirea unui regim care sa asigure faptul ca, in cadrul pietei unice, concurenta nu este distorsionata".

Politica in domeniul concurentei se concentreaza asupra anumitor aspecte esentiale precum: garantarea stabilitatii pietei interne, evitarea unor intelegeri intre intreprinderi, evitarea folosirii abuzive de putere, blocarea interventiilor puterii publice care limiteaza mecanismele de reglare a pietei. Garantarea stabilitatii este importanta, mai ales pentru investitori care doresc sa isi plaseze capitalul intr-o tara slab dezvoltata, insa cu un risc de incredere scazut.

Riscul de tara este unul dintre principalii indicatori dupa care se orienteaza investitorii. Intelegerea intre companii creeaza prejudicii atat consumatorilor cat si competitorilor deoarece prin intermediul acesteia se pot stabili valori ale pretului practicat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.