Mediul asociativ in presa

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Documentul APADOR-CH, numit "Declaratie de principiu", se refera, potrivit autorilor, la "masura arestarii preventive si regulile societatii democratice". Acest document a fost elaborat, sustin activistii pentru drepturile omului, din cauza ca "este foarte posibil ca acest gen de actiuni excesive si intens mediatizate ale parchetelor sa se repete", in virtutea "inertiei in mentalitate".
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mediul asociativ in presa

Documentul APADOR-CH, numit "Declaratie de principiu", se refera, potrivit autorilor, la "masura arestarii preventive si regulile societatii democratice". Acest document a fost elaborat, sustin activistii pentru drepturile omului, din cauza ca "este foarte posibil ca acest gen de actiuni excesive si intens mediatizate ale parchetelor sa se repete", in virtutea "inertiei in mentalitate".

Practic, reprezentantii APADOR-CH puncteaza trei aspecte legate de starea de arest, exemplificandu-le, rand pe rand, cu textele de lege.
Potrivit APADOR-CH, "lupta impotriva coruptiei (si a coruptilor) trebuie dusa numai cu respectarea stricta a legii si a standardelor europene in materie de privare de libertate". APADOR-CH sustine "in mod categoric" anticoruptie, insa anunta ca "nu poate accepta" incalcarea drepturilor omului sub pretextul cresterii eficientei actiunilor autoritatilor in lupta anticoruptie.

"Starea de libertate este regula iar privarea de libertate (retinerea/arestarea), exceptia. Iar pentru a preveni eventuala disparitie a invinuitului/inculpatului, procurorii (sau, dupa caz, instantele de judecata) au la dispozitie doua masuri: obligarea de a nu parasi localitatea sau obligarea de a nu parasi tara, ambele pe durata de pana la un an iar in cazuri exceptionale, pana la doi ani", amintesc cei de la APADOR-CH alternativele pe care anchetatorii le pot alege in locul starii de arest.

Referindu-se la audiere, APADOR-CH reaminteste ca scopul legal pentru care invinuitul sau inculpatul este audiat "este acela de a i se da posibilitatea sa se apere in fata unor acuzatii probate si nu de a se obtine, prin declaratiile sale, probe in acuzare"."Codul de procedura penala prevede dreptul invinuitului/inculpatului de a nu da declaratii care ar putea fi folosite impotriva sa. Prin urmare, refuzul de a da declaratii nu este motiv legal pentru privarea de libertate a unei persoane", conchid reperzentantii APADOR-CH.

Judecatoarea Maria Popa de la Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, punerea in libertate a lui Dumitru Sechelariu si a celor doi functionari bacauani acuzati alaturi de acesta din lipsa de probe, motivand si ca lasarea lor in libertate nu constituie un pericol social. Fostul edil sef a Bacaului, Dumitru Sechelariu, Dorinel Ichim (sef al Serviciului Cadastru din Primaria Bacau) si Lucian Laurian Lucas (fost viceprimar al Bacaului), au fost pusi in libertate la 30 de minute dupa ce le-au expirat ordonantele de retinere, emise in urma cu 24 de ore, de Parchetul National Anticoruptie (PNA).

Fostul primar al Bacaului s-a prezentat, marti, la PNA, pentru audieri, insa el a facut uz de dreptul de a tacea. Apoi, cand i s-a comunicat ca este retinut, Sechelariu a acceptat sa dea declaratii, sustin surse judiciare.Sechelariu a fost retinut de procurorii anticoruptie marti dupa-amiaza, pentru luare de mita, abuz in serviciu in scopul obtinerii de foloase necuvenite si asociere in vederea comiterii de infractiuni, informeaza surse judiciare.

In urma cu aproximativ doua saptamani, cererea procurorilor de a-l cerceta in stare de arest preventiv pe presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost si ea respinsa de instanta.In aceeasi perioada, judecatorii au dispus ca si alte trei "nume sonore" aflat in arest perventiv sa fie puse in libertate: Corneliu Iacobov si Toader Gaurean (acuzati de fraude economice in cazul RAFO Onesti) si Zaher Iskandarani (acuzat de contrabanda sau fals).(MEDIAFAX GENERAL 8 iunie, ora 19)
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.