Meditatie si istorie

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

Dar un proiect de portret pentru Emil Cioran nu poate ignora "lecturile" marturisite in diverse pagini din Paul Valery (reflectiile despre drama deconspirarii prin autor a unei opere sunt interesante si sunt de invocat in cazul poieticii unei opere precum aceea a scriitorului francez) si, in special, despre Scott Fitzgerald. Interesul pentru romancierul american transgreseaza observatiile unui cit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Meditatie si istorie

Dar un proiect de portret pentru Emil Cioran nu poate ignora "lecturile" marturisite in diverse pagini din Paul Valery (reflectiile despre drama deconspirarii prin autor a unei opere sunt interesante si sunt de invocat in cazul poieticii unei opere precum aceea a scriitorului francez) si, in special, despre Scott Fitzgerald. Interesul pentru romancierul american transgreseaza observatiile unui cititor (Cioran pare sa refuze romanul, in general); ele au in vedere un
motiv al meditatiei sale inca de la prima carte din 1934. E vorba de drama luciditatii si a experientelor pascaJiene, lipsite, cum spune filosoful, de spirit pascalian!

Criza si boala scriitorului ca si iesirea lui din literatura (act si ipostaza aparent salvatoare), precum si barierele invizibile ale cunoasterii (refuzate, fiindca demersul gnoseologic este suspectat totdeauna) sunt examinate si cititorul de azi al paginilor din Pe culmile disperariiva descoperi in eseul inchinat lui Scott Fitzgerald perfecte consonante. Reflectiile din cartea aparuta in 1934 sunt reluate intr-o experienta supusa verificarii, asa cum in cursul lecturii cartii de tinerete a lui Emil Cioran modelul scriitorului, oricind analizabil prin ideea si prin sceptica abordare a ontologiei fiintei este, dupa mine, Malcolm Lowry.

Sa ne explicam: drama Consulului din La poalele vulcanului, nelinistea, spaimele experientei venite din mistica Evului mediu si in special din Cabala; iubirea, ineluctabilele sfisieri, despicarea fiintei, singuratatea, teama de comunicare, angoasanta traire a etilismului (ipostaza a unei cunoasteri tragice) se regasesc tulburator in aforismele unui filosof si moralist violent polemic, sceptic si nelinistit aidoma temelor puse in discutie.

intr-un text despre Samuel Beckett, filosoful ne invita sa-l urmam intr-un teritoriu unde Emil Cioran a izbutit cea mai uluitoare performanta: stralucirea stilistica si eleganta cuvintului intr-o limba invatata, cum se stie prea bine. Cum Beckett producea o experienta analoaga in spatiul literaturii franceze, reflectia despre cuvint se apropie de locul conferit limbajului si cuvintului in filosofia franceza contemporana (Paul Ricoeur, Jacques Derrida).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.