Medierea si legea

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.84

nivel: Facultate

Medierea este activitatea reglementata prin Legea nr.192/2006. Ea este o procedura ce se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele
sprijinindu-le pentru solutionarea conflictului. Conflictele ce pot fi deduse medierii, sunt conflicte din materie civila, comerciala, dreptul familiei, in materie penala, din domeniul prot[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medierea si legea

Medierea este activitatea reglementata prin Legea nr.192/2006. Ea este o procedura ce se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele
sprijinindu-le pentru solutionarea conflictului. Conflictele ce pot fi deduse medierii, sunt conflicte din materie civila, comerciala, dreptul familiei, in materie penala, din domeniul protectiei consumatorlui in situatia in care consumatorul invoca existenta unu prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau serviciu, daca clauzele contractuale nu sunt respectate sau exista clauze abuzive cuprinse in contractele dintre consumatori si furnizorii de servicii sau in situatia incalcarii drepturilor prevazute de legislatia U.E. in domeniul protectiei consumatorului.

Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale referitoare la statutul persoanei sau drepturi de care partile nu pot dispune prin conventie. In orice conventie in care partile pot dispune se poate introduce o clauza de mediere a carei valabilitate este independenta de validitatea contractului din care face parte.
Medierea este o activitate de interes public; poate avea loc intre doua sau mai multe parti; se poate realiza de catre unul sau mai multi mediatori.

Poate fi mediator persoana cu deplina capacitate de exercitiu, are studii superioare, are o vechime in munca de cel putin trei ani sau a absolvit un program de nivel post- universitar, master avizat in domeniu, este apta din punct de vedere medical, nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, a fost autorizata ca mediator in conditiile legii.

Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, posesori ai unei diplome de mediatori obtinute in unul dintre aceste state dobandesc accesul la profesia de mediator in Romania dupa recunoasterea documentelor de catre Consiliul de Mediere.
Mediatorii autorizati sunt inscrisi in tabloul mediatorilor intocmit de Consiliul de Mediere care are obligatia sa actualizeze tabloul periodic si cel putin o data pe an punandu-l la dispozitia Instantelor Judecatoresti, al Autoritatilor Admnistratiei Publice Locale, precum si la sediul Ministerului Justitiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.