Medierea in litigiile europene

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.51

nivel: Facultate

1.2. Definitii
Medierea - este un proces in care un tert impartial si independent faciliteaza comunicarea si negocierea si promoveaza decizii voluntare luate de catre partile implicate in litigiu pentru a le ajuta sa ajunga la o solutie reciproc acceptabila.Mediatorul - este un profesionist pregatit care faciliteaza procesul de mediere si care actioneaza in acelasi timp, in orice moment, in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medierea in litigiile europene

1.2. Definitii
Medierea - este un proces in care un tert impartial si independent faciliteaza comunicarea si negocierea si promoveaza decizii voluntare luate de catre partile implicate in litigiu pentru a le ajuta sa ajunga la o solutie reciproc acceptabila.Mediatorul - este un profesionist pregatit care faciliteaza procesul de mediere si care actioneaza in acelasi timp, in orice moment, in conformitate cu principiile de impartialitate, integritate, corectitudine si confidentialitate, cu respect pentru toate partile implicate in litigiu si in conformitate cu Codul de etica.Mediatorul trebuie sa fie membru ONM in cazul medierii conflictelor / litigiilor penale, civile si comerciale si membru - in general, mediator autorizat membru al ONM.

1. 3. Scopul procesului de mediere
Scopul medierii este de a ajuta partile sa solutioneze o gama larga de conflicte aparute in domeniul penal, civil si comercial si in scopul degrevarii instantelor de judecata. Comisia Europeana recomanda medierea in litigiile transfrontaliere, inclusiv medierea electronica si medierea intre angajator si angajat.Pentru economisirea de timp si bani in ceea ce priveste litigiile transfrontaliere, Comisia Europeana recomanda recurgerea la mediere.1

Potrivit unui comunicat al CE, "Comisia Europeana a reiterat potentialul normelor UE in vigoare privind medierea in litigiile transfrontaliere, amintind statelor membre faptul ca aceste masuri pot fi eficiente numai daca sunt puse in aplicare de catre statele membre la nivel national. Solutionarea litigiilor si a dezacordurilor prin intermediul instantelor nu este numai costisitoare si de durata, ci poate distruge, de asemenea, relatii profitabile de afaceri.

Cauzele transfrontaliere sunt mult mai complexe datorita legislatiilor si jurisdictiilor nationale diferite, precum si datorita unor aspecte practice precum cheltuielile si regimul lingvistic.
Prin intermediul procedurilor alternative de solutionare a litigiilor, implicand mediatori impartiali, se pot aborda aceste probleme si gasi solutii constructive. Insa este nevoie de mediatori calificati si de norme clare in care ambele parti sa poata avea incredere.

Medierea transfrontaliera este mai complicata, intrucat presupune culturi de afaceri diferite, ambele parti avand nevoie de reguli comune pe care sa se poata baza.Acesta este motivul pentru care normele UE cu privire la mediere au intrat in vigoare in mai 2008, si trebuia sa fie transpuse pana in mai 2011.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.