Medierea

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.92

nivel: Facultate

Medierea poate fi:
a) extrajudiciară – în afara instanței, așadar anterior sesizării acesteia, făcută în scopul de a preveni rezolvarea litigiului printr-o hotărâre juduciară;

b) judiciară în cursul unui process, făcută în scopul stingerii acestuia, prin voința părților și printr-o soluție amiabilă- aflată sub anumite aspecte, sub controlul instanței judecătorești și s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medierea

Medierea poate fi:
a) extrajudiciară – în afara instanței, așadar anterior sesizării acesteia, făcută în scopul de a preveni rezolvarea litigiului printr-o hotărâre juduciară;

b) judiciară în cursul unui process, făcută în scopul stingerii acestuia, prin voința părților și printr-o soluție amiabilă- aflată sub anumite aspecte, sub controlul instanței judecătorești și susceptibilă de constatare din partea acesteia printr-o hotărâre de expedient.
Atât medierea extrajudiciară, cât și medierea judiciară pot fi exclusive consensuale sau instituționale.

Medierea extrajudiciară aparține domeniului contractelor; medierea judiciară, acceptată sau convenită de părți în condițiile prevăzute de lege, este o instituție procesual-civilă, un posibil mod de stingere a litigiului.


Secțiunea a IV-a
Principiile fundamentale ale medierii
Principiile fundamentale care guvernează instituția medierii sunt:
1) Neutralitatea:Mediatorul nu reprezintă interesele nici uneia dintre părți. El nu le poate impune acestora un rezultat, având pe tot parcursul medierii o poziție echidistantă față de restul participanților la ședințele de mediere.

Rolul său este doar acela de a facilita procesul dintre părți, respectiv meditează punctele de vedere contrare astfel încât să le aducă la un punct comun în scopul eliminării stării de conflict. Mediatorul nu este un judecător, nu are putere de decizie, nu poate să hotărască asupra rezolvării conflictului și nu poate să impună părților un rezultat.

2) Imparțialitatea
O caracteristică a acestui principiu o reprezintă însăși conduita mediatorului care impune ca mediatorul să conducă procesul de mediere având o poziție echidistantă față de părți. Este interzis ca mediatorul să favorizeze, prin cuvinte sau fapte, vreuna dintre părți.

Pe parcursul procesului veghează în permanență ca nicio parte să fie dezavantajată sau să simtă că este dezavantajată în timpul medierii, evitând cu atenție orice formă de manipulare, intimidare sau amenintare. Este foarte important să nu preexiste nicio relație personală sau profesională între mediator și una dintre părți.

3) Confidențialitatea
Mediatorul va păstra secretul informațiilor care le obține despre părți în timpul medierii și nu le va divulga decât cu acordul expres al acestora. Totodată discuțiile care au loc pe parcursul procesului de mediere sunt confidențiale neputând fi dezvăluite decât cu acordul ambelor părți.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.