Medicina legala - notiuni introductive

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.53

nivel: Facultate

"Medicina legala ar putea fi definita ca: disciplina medicala de sinteza, situata la granita dintre stiintele medico - biologice (in general concrete) si cele socio-juridice (de regula abstracte), ce are drept scop sprijinirea competenta a justitiei ori de cate ori pentru lamurirea unei cauze judiciare sunt necesare (anumite) precizari cu caracter bio-medical" (aprecieri facute de Dr. in stiinte m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicina legala - notiuni introductive

"Medicina legala ar putea fi definita ca: disciplina medicala de sinteza, situata la granita dintre stiintele medico - biologice (in general concrete) si cele socio-juridice (de regula abstracte), ce are drept scop sprijinirea competenta a justitiei ori de cate ori pentru lamurirea unei cauze judiciare sunt necesare (anumite) precizari cu caracter bio-medical" (aprecieri facute de Dr. in stiinte medicale Valentin Iftenie in Medicina Legala pentru facultatile de Drept - Ed. Stiinte Medicale).

Prof. vasile Astarastoaie si Prof. Ghe. Scripcaru in Medicina Legala pentru Juristi, Ed. Polirom 2005 definesc:
Medicina legala este stiinta medicala ce isi pune cunostintele in slujba dreptului si, prin drept, in slujba ordinii sociale.
"Medicina legala a evoluat, in decursul timpului, in raport cu doua fenomene:In raport cu evolutia dreptului, reflectata prin trecerea, de exemplu, de la ordalii si probe formale catre probe stiintifice. Daca in perioada probelor formale din Evul Mediu probele erau tarifate prin lege in ceea ce priveste valoarea lor (de exemplu, recunoasterea faptei era considerata regina probei si pentru a o obtine se recurgea la tortura, motiv pentru care E.

Ferri aprecia ca rezistenta individului la recunoasAZtere depindea de rezistenta lui fizica), o data cu principiile de drept elaborate de C. Beccaria (de altfel, prevazute inca in dreptul canonic, cand Sf. Pavel spunea ca "unde nu e lege, nu este nici incalcare de lege", si in dreptul roman, unde se stipula ca acolo unde nu exista lege, nu exista nici pedeapsa), se da juristului libertatea de a evalua valoarea probelor in raport cu forta lor probanta, astfel ca, astazi, apelul la probe, inclusiv stiintifice, este neingradit prin lege, totul trebuind sa conduca la formarea convingerii intime in luarea unei decizii judiciare.

In acest cadru juridic, proba medico-legala a fost din ce in ce mai intens solicitata, incat, in prezent, s-a ajuns la constatarea silogistica potrivit careia:
- justitia se bazeaza pe adevar;
- proba cu coeficientul maxim de adevar este proba stiintifica, deci justitia se bazeaza pe probe stiintifice.
Probele stiintifice garanteaza asadar la maximum adevarul judiciar, de unde si apelul nelimitat la acest tip de probe, mai ales in probleme judiciare privind viata si sanatatea omului, dar si ori de cate ori omul devine subiect al unui raport juridic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.