Medicina legala

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Cel mai vechi document al medicinii legale universale este colectia Si-Iuan-Lu, in cinci volume, aparuta in 1247 in China, autorul fiind consilierul penal Sun-tsi. Se ocupa de autopsii, traumatisme mortale si nemortale, asfixii, moartea subita si mortile survenite in cursul tratamentului prin acupunctura. Titlul unui capitol: "Cum se spala nedreptatea" subliniaza rolul social al medicinei legale.<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicina legala

Cel mai vechi document al medicinii legale universale este colectia Si-Iuan-Lu, in cinci volume, aparuta in 1247 in China, autorul fiind consilierul penal Sun-tsi. Se ocupa de autopsii, traumatisme mortale si nemortale, asfixii, moartea subita si mortile survenite in cursul tratamentului prin acupunctura. Titlul unui capitol: "Cum se spala nedreptatea" subliniaza rolul social al medicinei legale.
Atit medicina greaca cit si cea romana, cunoscind bolile psihice au aratat felul cum puteau fi trasi la raspundere penala anumiti bolnavi mintali.

In Digestele lui Iustinian (secolul al VI-lea) se formuleaza parerea ca medicilor este mai curind o judecata decit o marturie.
In 1575 Ambroise Pare publica Des rapports et des moyens d'embaumer les corps morts, prima carte de medicina legala aparuta in Europa. Adresindu-se medicilor, el le arata dificultatile profesiunii medicale si le recomanda sa fie obiectivi si "sa nu prezinte plagile mari ca mici si nici cele mici ca mari prin favoare sau altfel, pentru ca juratii (judecatorii) se consulta si judeca adesea dupa cum li se raporteaza".

Primul care a folosit denumirea de "medicina legala" a fost italianul Paolo Zacchia, medic al papei Inocentiu al X-lea, consultant al tribunalului ecleziastic (Rota Romana), si savant multilateral. In cele 10 volume ale tratatului Questiones medico-legales abordeaza capitolele clasice ale medicinei legale la care anexeaza si 85 de pareri si decizii ale Rotei. Codul penal , in sectiunea intitulata " Lovirea / orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 1luna la 2 ani / amenda.
Actiunea se pune in miscare la plingerea prelabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Se contureaza astfel notiunea de lovire / alte violente :
Alin 1. referindu-se la lovire simpla , chiar neobiectivata de leziunii evidente , sau obiectivata de leziuni ce nu necesita ingrijiri medicale ( echimoze ) , in timp ce alin. 2 include leziunile ce au necesitat pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile.
Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 zile se pedepseste mai grav.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.