Medicina legala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.00

nivel: Liceu

In lume
Cronologic exista 3 perioade istorice:

O perioada veche care a durat cateva mii de ani pana in secolul 16; in aceasta perioada medicina legala nu era separata de anatomie patologica si chirurgie , neexistand tratate sau experti specializati.
A doua perioada, intermediara, cu incepere in secolul 17 caracterizata prin studiu sistematic, dezvoltare stiintifica, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicina legala

In lume
Cronologic exista 3 perioade istorice:

O perioada veche care a durat cateva mii de ani pana in secolul 16; in aceasta perioada medicina legala nu era separata de anatomie patologica si chirurgie , neexistand tratate sau experti specializati.
A doua perioada, intermediara, cu incepere in secolul 17 caracterizata prin studiu sistematic, dezvoltare stiintifica, separarea specialitatii si evidentierea indivualitatii sale, aparitia expertilor medici legisti; etapa este initiata in Italia cu raspandire europeana ulterioara.
A treia etapa, recenta, moderna, incepe o data cu secolul 20 avand ca repere importante descoperirea in anul 1901 a grupelor sanguine (Landsteiner) si a profilului ADN (amprenta genetica) in 1985 (sir Alec Jeffreys).

Perioada veche
Antichitatea.

Cele mai vechi dovezi care atesta colaborarea medicilor cu justitia dateaza din antichitatea cea mai indepartata.
Babilon
In Codul lui Hamurabi (rege al Babilonului intre anii 1728-1686 i.e.n.) se remarca elemente de raspundere medicala, precizind si sanctiunile pentru greseli in interventiile terapeutice.

India
Legile Manu cu valori eugenice si de sanatate publica. Folosirea otravurilor era pedepsita ca si a unor abuzuri sexuale. Martorii bauti, obositi, cu deficiente psihice nu erau acceptati in instante.

Egipt
In codurile de legi ale Egiptul antic era prevazuta necesitatea examinarii de catre moase a femeii gravide condamnate la moarte, aminindu-se pedeapsa pina dupa nastere (daca graviditatea era confirmata). Legile egiptene pedepseau aspru avortul; se considerau drept vicii grave unele perversiuni sexuale.

La evrei
In Talmud se mentioneaza ranirile, omuciderile, sinuciderile, sarcina, constatarea mortii, perversiunile sexuale, semnele virginitatii, violul, pubertatea, sterilitatea etc.

Persia
Avortul criminal era sever pedepsit. Exista o clasificare a leziunilor traumatice in 7 grupe incepand cu echimozele pana la plagile mortale care eraua aplicate atunci cand o persoana trebuia consultata dupa o agresiune.

China
Documente medicale care atesta folosirea otravurilor dateaza din anul 3000 i.C. Hasisul era dat spre anestezie in chirurgie.

Grecia
Atit medicina greaca cit si cea romana, cunoscind bolile psihice au aratat felul cum puteau fi trasi la raspundere penala anumiti bolnavi mintali. Autopsiile in general nu erau effectuate intrucat se considerau corpurile ca fiind sacre. Se cunosteaua insa otravuri precum cucuta (sinuciderea lui Socrate).Hipocrate vorbea despre mortalitatea plagilor in aforismele sale. Aristotel a fixat momentul definirii vietii fetale la a 40 zi dupa conceptie.

Roma
In Digestele lui Iustinian (secolul al VI-lea) se formuleaza parerea ca medicilor este mai curind o judecata decit o marturie. In secolul 600 i.C. pe timpul imparatului Numa Pompilius se dateaza prima apreciere medico-legala referitoare la obligativitatea deschiderii abdomenului femeilor care mor in timpul nasterii pentru a salva copilul (cezariana). Astfel au fost nascuti Scipio Africanul si Julius Cesar. Lex Aquilla, 572 i.C., face aprecieri asupra mortalitatii prin plagi.

Tablele, cu precadere a XII-a (449 i.C.): "Nasterea unui om are loc intr-o perioada de 10 luni (n.n. solare). Adica o perioada de 300 zile ca durata extrema a sarcinii si deci tatal care era mort sau absent dincolo de aceasta perioada este in afara raspunderii paternale". Aceasta durata este identical cu cea fixata 2000 de ani mai tarziu in codul Napoleonian. Nu era voie sa se arda cadavre in incinta orasului sau la mai putin de 60 picioare de o locuinta.

Lex Cornelia a lui Sulla (138-78 i.C) prevedea supravegherea prostitutiei, avortul interzis, sarcina confirmata numai dupa controlul facut de 5 moase. Corpul lui Julius Cesar a fost expus in forum si a fost examinat de catre Antistius care a demonstrat ca numai una dintre cele 23 de plagi a fost letala. Ea a penetrat toracele printre coasta 1 si 2. La fel a fost expus si corpul lui Germanicus si Genucius.
Plinius cel batran (d.C.23-79) a scirs despre moartea subita, sinucidere, a stability ca menopauza apare la 40 ani si ca abilitatea de a concepe inceteaza la 50 ani. Corpurile barbatilor plutesc pe apa cu fata in sus si a femeilor cu fata in jos, un mit mult timp pastrat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.