Medicina interna ateroscleroza

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.50

nivel: Facultate

Desi sexul masculin este un factor de risc important, ateroscleroza este o problema majora si pentru femei, riscul crescand in cazul utilizarii contraceptivelor orale si dupa menopauza. De regula simptomele apar cam cu zece ani mai tarziu ca la barbati. Hipertensiunea arteriala (valori persistente peste 135 mmHg pentru sistolica si peste 90 mmHg pentru diastolica) este un factor de risc major pent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicina interna ateroscleroza

Desi sexul masculin este un factor de risc important, ateroscleroza este o problema majora si pentru femei, riscul crescand in cazul utilizarii contraceptivelor orale si dupa menopauza. De regula simptomele apar cam cu zece ani mai tarziu ca la barbati. Hipertensiunea arteriala (valori persistente peste 135 mmHg pentru sistolica si peste 90 mmHg pentru diastolica) este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, iar tratamentul eficient al acesteia duce la scaderea riscului.

Nivelul crescut al colesterolului seric este principalul factor de risc al aparitiei aterosclerozei, in special fractiunea LDL. Alti factori de risc sunt: fumatul, toleranta alterata la glucoza, obezitatea si sedentarismul. Combaterea si corectarea lor prin mijloace specifice scad riscul dezvoltarii sau progresiei aterosclerozei. Factorii de risc ai aterosclerozei. Nemodificabili: varsta inaintata, sexul masculin.

Modificabili, independenti: hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, fumatul, toleranta alterata la glucoza, obezitatea, sedentarismul. Sindroame clinice Ateroscleroza determina manifestari clinice distincte, in functie de localizarea si extinderea placilor de aterom la nivelul patului vascular, astfel: ateroscleroza arterelor coronare determina angina pectorala si infarctul miocardic; ateroscleroza arterelor ce iriga creierul determina atacuri ischemice tranzitorii pana la congestie cerebrala;

Ateroscleroza arterelor periferice genereaza claudicatie intermitenta si gangrena membrelor; ateroscleroza arterelor mezenterice determina ischemie mezenterica si infarct intestinal; ateroscleroza aortei e insotita de aparitia de dilatatii anevrismale ce predispun la disectie sau ruptura de aorta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.