Medicina arhaica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.28

nivel: Facultate

De exemplu sunt mentionate ceapa, usturoiul, smochine, curmale, pere, brad, pielea de sarpe, uleiul de peste, oua, lapte, sarea de mare. Formele medicamentoase erau pentru uz extern si intern (substanta activa+vehicul, unguente, mixturi).

Nu exista date despre boli si dozele administrate, datorita caracterului secret pe care il aveau cunostintele medicale.La Ninive, tot in tablete d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicina arhaica

De exemplu sunt mentionate ceapa, usturoiul, smochine, curmale, pere, brad, pielea de sarpe, uleiul de peste, oua, lapte, sarea de mare. Formele medicamentoase erau pentru uz extern si intern (substanta activa+vehicul, unguente, mixturi).

Nu exista date despre boli si dozele administrate, datorita caracterului secret pe care il aveau cunostintele medicale.La Ninive, tot in tablete de lut, exista date referitoare la 250 plante medicinale, 180 medicamente de origine animala si medicamente de origine minerala (au fost identificate prin traducerea tabletelor aflate acum la British Museum).

In codul de legi al lui Hammurabi (primul cod de legi cunoscut, scris la aprox. 1750 BC), exista 9 articole referitoare la practica medicala, la cea a chirurgiei; unde sunt mentionate recompense si pedepse in functie de clasa sociala a medicului si pacientului. Referirea este insa limitata la anumite practici. Nu exista etica sau deontologie medicala.

Contemporana cu egiptenii si sumerienii (aprox. 3000 BC), civilizatia protoindiana a fost o civilizatie urbana, localizata in valea Indului. Orasele erau construite prin planificare urbana, cu case cu 1-2 etaje, baie proprie, sistem de canalizare, strazi perpendiculare pavate, ornamentate cu statui in pozitii ascete.

In valea Indului si Gangelui exista o populatie de origine indo-europeana - arienii ("stapan, nobil" in sanscrita) - ce au ajuns relativ tarziu (1500 BC). Indienii vechi (hindusii) nu au pastrat scrierile proprii. Hindusii foloseau arme de fier si au reusit domesticirea animalelor, inclusiv a calului. Se intalnesc si astazi forme de cultura indiana cu origine in vechea antichitate.

ntreaga natura (macro si micro-cosmos) este creatia lui Brahma, zeul suprem, izvor de energie magica, ce strabate toate elementele cu aceasta energie. Lumea e formata din 5 elemente si este guvernata de 5 forte. Ideea centrala a religiei brahmanice este aceea a transmutatiei si reincarnarii, fiecare fiinta se afla intr-o perpetua transformare (se naste, traieste si moare pentru a se reincarna si a reincepe ciclul).

Societatea este foarte strict ierarhizata, in 5 caste: 2 de conducatori militari si religiosi (medic!), profesiuni libere, mestesugari si paria (sclavi).Zeul medicinei este reprezentat de Ateyor, caruia Brahma insusi i-a destainuit toate cunostintele legate de boli.Exista doua scoli medicale, la Taxilia si Benares. Neexistand tiparul, cunostintele se raspandeau prin manuscrise, care erau rare, de aceea autorii le redactau in versuri. Exista insa 2 carti medicale fundamentale: Charaka Samita si Susruta Samita.

Charaka Samita este rezultatul muncii scolii de la Taxilia, cuprinzand secretele dezvaluite de zei oamenilor (BrahmaAteyor om), cuprinde 8 lectii + 1 rezumat, in versuri pentru fiecare capitol. Sunt prezente cunostinte de medicina interna (boli si tratamente), metode de relaxare Yoga, transpuse in plan medical.

Se considera ca in timpul vietii omul foloseste doar o mica parte din posibilitatile psihice si fizice, dar prin asceza si exercitii alese si urmate dupa anumite reguli, se poate ajunge pana la suspendarea totala a laturii fizice, inclusiv controlul metabolic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.