Medicamentele nicotinice

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.92

nivel: Facultate

Nicotina - este un alcaloid obtinut din frunzele de tutun. Se prezinta ca un lichid uleios, incolor, inodor si foarte volatil, solubil in apa; in contact cu aerul capata culoare usor galbuie.
Este o substanta foarte toxica → la om doza letala este de 60 mg (o picatura); intr-o tigareta, pe langa nicotina se gasesc si unele elemente radioactive (poloniu, strontiu) si gudroane (apar in f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicamentele nicotinice

Nicotina - este un alcaloid obtinut din frunzele de tutun. Se prezinta ca un lichid uleios, incolor, inodor si foarte volatil, solubil in apa; in contact cu aerul capata culoare usor galbuie.
Este o substanta foarte toxica → la om doza letala este de 60 mg (o picatura); intr-o tigareta, pe langa nicotina se gasesc si unele elemente radioactive (poloniu, strontiu) si gudroane (apar in fumul de tigara), care au actiune iritanta si au potential cancerigen.
Intoxicatia cu nicotina poate fi acuta sau cronica.

Intoxicatia acuta apare la persoanele care fumeaza pentru prima oara, sau la cele care, dupa o pauza lunga de abstinenta, fumeaza din nou. Intoxicatia acuta severa survine accidental la muncitorii din industria tutunului. In forma usoara apar: greata, voma, diaree, crampe abdominale, salivatie, palpitatii, stare de rau. In forma severa apar colaps, hipotensiune, convulsii; se poate ajunge la coma si chiar moarte prin paralizia respiratiei.

Intoxicatia cronica, poarta numele de tabagism. Apare la cei care abuzeaza de fumat si creeaza dependenta, mai ales psihica. Tabagismul se asociaza cu o crestere a frecventei unor boli:
- cresterea frecventei cancerului pulmonar, si de vezica urinara.
- se produce bronsita cronica, tabacica
- agraveaza boli cronice: cardiopatia ischemica, angina pectorala, boli vasculospastice, ulcer gastric sau duodenal.
- la mamele fumatoare: avortul spontan este mai frecvent, copiii sunt subponderali, dezvoltarea copiilor este mai lenta.

Tratamentul tabagismului se face prin intreruperea fumatului. Metoda cea mai eficace este intreruperea brusca. La fumatorii cu bronsita cronica, abstinenta determina agravarea bolii.
Efectele nicotinei:
- stimuleaza receptorii ganglionari simpatici (S) si parasimpatici (PS), cu efecte muscarinice si efecte adrenergice.
- pe organele cu inervatie dominant PS, determina efecte muscarinice.

- pe organele cu inervatie dominant S (de ex. majoritatea vaselor), determina efecte adrenergice.
- pe organele cu inervatie echilibrata (S si PS), la doze mici determina efecte muscarinice, la doze medii da efecte adrenergice, iar la doze mari determina paralizie (deci, ganglionii PS sunt mai sensibili, ei reactionand la doze mici). De ex., pe inima si tub digestiv, nicotina determina efecte parasimpatice la doze mici, iar la doze medii da efecte adrenergice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.