Medicamentele

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

Compartimente in care se distribuie med: extracelular; intracelular;intravascular.Factorii care influenteaza distributia:1 debitul cardiac-asigura distributia med, cresterea frcv si debitului cardiac determinand implicit cresterea vitezei de distributie. 2Circulatia locala si permeabilitatea capilara- particularitatiile diferite ale vaselor in diferite organe fac ca distributia sa fie mai mare la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicamentele

Compartimente in care se distribuie med: extracelular; intracelular;intravascular.Factorii care influenteaza distributia:1 debitul cardiac-asigura distributia med, cresterea frcv si debitului cardiac determinand implicit cresterea vitezei de distributie. 2Circulatia locala si permeabilitatea capilara- particularitatiile diferite ale vaselor in diferite organe fac ca distributia sa fie mai mare la anumite tesuturi sau sa fie limitata(tes nervos).

3 Carcateristici fizico-chimice alea med.:liposolubilitatea, constanta de ionizare.4 Legarea med de proteinele plasmatice- med sunt transportate in sg sub 2 forme: legate si libere.Sub forma legata med se leaga de situsul specifice de albumine si globuline.Forma legata este inactiva d.p.d.v al actiunii.Forma libera costituie forma dizolvata a med si este forma activa.Cele doua forme se gasesc in echilibru. Situsurile de legare ale proteinelor plasmatice pot fii comune pt med. sau pt metaboliti.

Adm. concomitenta a doua med. care se leaga pe aceasi proteina poate duce la competitie in procesul de legare crescand fractiunea formei libere a uneia dintre cele doua med. Prin cresterea formei active apare cresterea efectelor adverse sau toxice. Cresterea formei libere se prod. in conditiile hipoproteinemiei sau in anumite stari patologice. 5) Medicamentele in functie de structura tesuturilor se pot acumula si pot sa asigure un efect imediat si un efect de durata ca urmare a redistribuirii din rezervoare.

BIOTRANSFORMAREA MED - cuprinde mai multe procese - biochimice, metabolice, prin care med. isi modifica proprietatile biochimice si farmacodinamice.Prin biotransformare med. sunt: bioactive, bioinactive si biotoxifiate. Biotransformarea este produsa de enzime: nemicrozomiale si microzomiale. Enzimele nemicrozomiale pot fii: libere, solubile in plasma, prezente in ficat si alte tesuturi. Enzimele microzomiale sunt situate in RER predominant in ficat si in cantitati mai mici in alte tesuturi.

Fazele de biotransformare ale med.: 1) faza 1 - cuprinde reactii catabolice si procese de non-sinteza. In aceasta faza, med. sunt supuse unor reactii de hidroliza sau oxidare. 2) faza 2- cuprinde reactii anabolice si procese de sinteza. Med. sunt supuse unor reactii de glucuronoconjugare, metilare. In urma proceselor enzimatice, med. devin mai putin liposolubile, fiind favorizata eliminarea.

INDUCTIA SI INHIBITIA ENZIMATICA IN CADRUL BIOTRANSFORMARII: 1) Inductia enzimatica= proces prin care un med. adm. pe o perioada de timp, stimuleaza sinteza unor enzime implicate in biotransformare. Astfel, med. poate fii metabolizat mai rapid, sau alte med. metabolizate de aceste enzime vor fii biotransformate intr-un timp mai scurt. 2) inhibitia enzimatica= un med. va reduce activitatea unor enzime care metabolizeaza unele med.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.