Mecanismul si tehnica finantarii investitiilor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Autonomizarea intreprinderilor statului, ca societati comerciale sau ca regii publice, a generat implicatii in sistemul resurselor de finantare, si a competentelor vizand decizia de investitii. Astfel societatile comerciale au dobandit autonomia patrimoniala, capacitatea de decizie investitionala si implicit de constituire a structurii capitalului de finantare a investitiilor, in conditiile in car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanismul si tehnica finantarii investitiilor

Autonomizarea intreprinderilor statului, ca societati comerciale sau ca regii publice, a generat implicatii in sistemul resurselor de finantare, si a competentelor vizand decizia de investitii. Astfel societatile comerciale au dobandit autonomia patrimoniala, capacitatea de decizie investitionala si implicit de constituire a structurii capitalului de finantare a investitiilor, in conditiile in care statul a mandatat calitatea de administrator in favoarea unor institutii special constituite.

Societatile comerciale au devenit, in timp, proprietare ale patrimoniului arondat, relatiile financiare cu statul axandu-se doar pe impozitul de societate si pe alte impozite si taxe. Cat priveste regiile publice gradul de autonomizare este mai restrans, are valente organizatorice, relatiile cu bugetul statului se pot manifesta, nu doar Ca urmare unitatile economice cu capital de stat au fost puse in situatia de investitori si intreprinzatori care functioneaza in regim comercial pe o piata concurentiala.

2. Libera initiativa, in context legal, a devenit suportul si imboldul politicii comerciale a oricarui intreprinzator, indiferent de natura capitalului. Procesul de privatizare a stimulat si intensificat initiativa intreprinzatorilor. Acest fapt are efecte asupra orientarii strategiilor investitionale ale oricarui intreprinzator ca si asupra sustinerii financiare a acestor strategii. Avem in vedere asumarea de catre investitori a dublului rol in domeniul investitional - de investitor si de finantator.

3. Rolul statului in procesul finantarii investitiilor a fost reconsiderat in mod substantial. Statul isi mentine calitatea de agent economic in legatura cu: 1) finantarea investitiilor publice (ale institutiilor) din sectoarele cultural, sanatate, invatamant, aparare, administratie etc., precum si 2) a subventionarii, dupa caz, a investitiilor de importanta nationala din anumite sectoare economice (cum sunt explorarea si exploatarea unor resurse minerale, energia electrica, sectorul apelor, padurilor si a mediului, infrastructura etc.).

In primul caz, interventia statului, pe plan financiar, se reflecta in alocatii si credite bugetare; in al doilea caz, prin subventii. In anumite cazuri interventia statului are caracter selectiv si complementar in functie de resursele generate si gestionate de institutiile publice sau de regiile autonome.4. Reorganizarea sistemului bancar constituie un element semnificativ al reformei economice care marcheaza procesul de tranzitie. Prin lege s-a reglementat modul de constituire, organizare si functionare a societatilor bancare, precum si raporturile acestora cu Banca Nationala a Romaniei.

In art. 3 al legii mentionate se precizeaza faptul ca "Societatile bancare sunt persoane juridice al caror obiect principal de activitate il constituie atragerea de fonduri de la persoane juridice si fizice, sub forma de depozite sau de instrumente renegociabile, platibile la vedere, precum si acordarea de credite". In continuare, in art. 5 se stipuleaza: "Societatile bancare, persoane juridice romane, se constituie cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale"" acestea functionand exclusiv ca societati comerciale pe actiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.