Mecanismul si sistemul financiar

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Mecanismul economic reprezinta ansamblul metodelor si instrumentelor de conducere sau reglare a economiei nationale, de catre factorii de decizie ai societatii, impreuna cu obiectivele ce guverneaza aceasta conducere sau reglare si intregul sistem organizational prin intermediul caruia o efectueaza.
Mecanismul financiar este o componenta de structura functionala a mecanismului economic si e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanismul si sistemul financiar

Mecanismul economic reprezinta ansamblul metodelor si instrumentelor de conducere sau reglare a economiei nationale, de catre factorii de decizie ai societatii, impreuna cu obiectivele ce guverneaza aceasta conducere sau reglare si intregul sistem organizational prin intermediul caruia o efectueaza.
Mecanismul financiar este o componenta de structura functionala a mecanismului economic si exprima modul de organizare si circulatie a fluxurilor financiare prin care se realizeaza mobilizarea, repartizarea si utilizarea fondurilor financiare constituite in cadrul economiei nationale.

Functiile finantelor (de repartitie si de control) se realizeaza prin intermediul mecanismului financiar. Functionalitatea mecanismului financiar consta in capacitatea sa de a asigura, in sens tehnic, circulatia normala, fara dificultati a fluxurilor financiare, si, in acelasi timp, de a permite si de a stimula derularea activitatii economice desfasurate de agentii economici indiferent de forma lor de proprietate. In acest context, este importanta cunoasterea actiunii legilor economice obiective si, in special, a legilor pietei.
In tarile cu economie planificata, planul-directiva constituie principalul instrument de conducere si de reglare a proceselor economice.

In timp ce in tarile cu economie de piata, piata concurentiala este cea care joaca rolul hotarator in reglarea proceselor economice, iar statul asigura functionarea mecanismului economic. Astfel, statul actioneaza ca: a). autoritate publica -asigurarea ordinii publice, apararea nationala si intretinerea relatiilor externe, precum si influenteaza si productia materiala, consumul, repartitia PIB prin prelevarea unei parti a acestuia la fondurile de resurse financiare publice; b). agent economic, respectiv in calitate de producator si consumator de bunuri si servicii; c). organizator si finantator al asigurarilor; d). creditor si debitor, etc.

Statul influenteaza selectiv activitatea economica prin finantarea unor obiective sau actiuni pe seama resurselor publice, precum si prin utilizarea unor instrumente economico-financiare (impozite si taxe, transferuri si subventiile, creditul si dobanda, preturile si tarifele, taxa scontului si cursul de schimb etc.), de asemenea, creeaza cadrul institutional si juridic necesar desfasurarii activitatii.
Mecanismul financiar este constituit din totalitatea structurilor, formelor, metodelor, principiilor si pirghiilor economico-financiare prin intermediul carora se constituie, se repartizeaza si se utilizeaza fondurilor banesti ale statului necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor sale, si a actiunii libere a agentilor economici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.