Mecanismul respiratiei

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Inspiratia este un proces activ, care consta in contractia muschilor inspiratori si are drept rezultat marirea volumului cutiei toracice prin cresterea celor trei diametre.

Diametrul longitudinal se mareste prin contractia diafragmului, care isi micsoreaza curbura, apasand asupra organelor abdominale, iar diametrele antero-posterior si transversal se maresc prin orizontalizarea, ri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanismul respiratiei

Inspiratia este un proces activ, care consta in contractia muschilor inspiratori si are drept rezultat marirea volumului cutiei toracice prin cresterea celor trei diametre.

Diametrul longitudinal se mareste prin contractia diafragmului, care isi micsoreaza curbura, apasand asupra organelor abdominale, iar diametrele antero-posterior si transversal se maresc prin orizontalizarea, ridicarea si rotatia coastelor, ca urmare a contractiei muschilor intercostali externi.

Modificarile de volum ale cutiei toracice determina modificari corespunzatoare ale volumului plamanilor, deoarece prin pleura viscerala plamanii sunt solidari cu cutia toracica. Pelicula de lichid pleural dintre cele doua foite pleurale favorizeaza alunecarea acestora, dar si cresterea coeziunii dintre ele.

Astfel, in inspiratie plamanii urmeaza expansiunea toracica si se destind pasiv.Ca urmare, presiunea intrapulmonara scade cu 2-3mm hg fata de cea atmosferica si de aceea aerul atmosferic patrunde in plamani.

In inspiratia fortata actioneaza si muschii inspiratori accesori, contribuind la ridicarea suplementara a coastelor. Expiratia este un proces pasiv in conditii obisnuite, toracele revenind la dimensiunile sale de repaus, ca urmare a relaxarii musculaturii inspiratorii. In conseciinta

Plamanii nu mai sunt tinuti in stare de tensine si se retracta. Se cedeeaza astfel, in interiorulr plamanilor, o presiune superioara cu 2-4 mm Hgcele atmosferice, ceea ce face ca parte din aerul introdus anterior sa fie expulzat.

Expiratia se realizeza ..i de CO2 din sange determina modificari ale activitatii centrilor respiratori. O crestere de numai 0,2% a concentratiei de CO2 din aerul alveolar, deci si din sangele arterial cu care acesta se afla in echilibru, determina dublarea frecventei si cresterea amplitudinii respiratiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.