Mecanismul investitiilor realizate cu capital strain in Romania

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ca realitate economica, investitiile straine se regasesc mai mult sau mai putin, in toate tarile lumii, cu motivatii si argumentari variate, in timp si de la o tara la alta.
Necesitatea investitiilor straine este remarcata, intr-un cadru general, ca efect al diviziunii si diversitatii structurale a economiilor nationale fapt care implica deschiderea spre exterior a unor segmente ale econom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanismul investitiilor realizate cu capital strain in Romania

Ca realitate economica, investitiile straine se regasesc mai mult sau mai putin, in toate tarile lumii, cu motivatii si argumentari variate, in timp si de la o tara la alta.
Necesitatea investitiilor straine este remarcata, intr-un cadru general, ca efect al diviziunii si diversitatii structurale a economiilor nationale fapt care implica deschiderea spre exterior a unor segmente ale economiei in care se admite accesul capitalului strain.

In al doilea rand, caracterul concurential al economiei mondiale faciliteaza exodul capitalului spre piete emergente, autoritatile statelor receptoare neputand lua masuri de contracarare directe datorita unor conventii si acorduri internationale pe care le-au semnat.
In al treilea rand necesitatea investitiilor straine este relevata cu deosebire in cazul tarilor slab dezvoltate, in curs de dezvoltare, si a celor aflate in tranzitie de la economia centralizata, etatista, la economia liberala de piata asa cum este cazul tarii noastre.

In fapt, in Romania s-au realizat investitii cu capital strain si in perioada anterioara declansarii procesului de tranzitie la economia de piata. Ne referim la constituirea si functionarea catorva firme mixte in Romania dupa 1972, dar si la investitiile semnificative realizate cu imprumuturi acordate de BIRD intre 1972-1983, in industria energetica, metalurgica, in industria petro-chimica, agricultura si in alte sectoare.

Globalizarea proces relevant in domeniul productiei industriale, al serviciilor, al functionarii pietelor financiare, face ca si activitatea de investitii sa devina una de natura globala avand implicatii asupra economiilor nationale si a economiei mondiale . Investitori si grupuri de investitori, autoritati transnationale isi manifesta interesul pentru plasamente investitionale, in tarile aflate in tranzitie, sub forma investitiilor directe, a investitiilor de portofoliu sau a imprumuturilor investitionale si a creditelor ajutoare (legate).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.