Mecanismul de declansare a avalanselor

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.67

nivel: Facultate

Locul/planul de alunecare nu e intotdeauna o interfata dintre straturi, ci uneori poate fi chiar in interiorul unui strat devenit fragil. De asemenea, nu intotdeauna fractura paturii de zapada se produce la locul de trecere a turistilor, schiorilor. Se poate produce si la distanta, dar nu mare, zeci de metri, in zone unde intervine si "patul" avalansei (de ex. la racord al pantelor, mai ales in zo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanismul de declansare a avalanselor

Locul/planul de alunecare nu e intotdeauna o interfata dintre straturi, ci uneori poate fi chiar in interiorul unui strat devenit fragil. De asemenea, nu intotdeauna fractura paturii de zapada se produce la locul de trecere a turistilor, schiorilor. Se poate produce si la distanta, dar nu mare, zeci de metri, in zone unde intervine si "patul" avalansei (de ex. la racord al pantelor, mai ales in zonele convexe). Greutatea suplimentara reprezentata de oameni mareste tensiunile interne, "stresul" din patura de zapada data de metamorfoza interna, stratul superficial actionand ca un resort.

Pe pantele cu inclinatie mare - in jur de 45 grade - autodeclansarea se produce la cantitati mai mici de zapada si prin urmare se "descarca" mai des. Pe pantele mai line e necesara o cantitate mai mare pentru a rupe echilibrul, dar potentialul distructiv este mai mare din cauza energiei potentiale mai mari.Avalansa pornita, evolueaza nu numai in functie de inclinarea pantei si masa de zapada, ci si de morfologia pantei, de tipul zapezii si de multi alti factori. Evolutia depinde si de procesele interne ce se petrec in masa de zapada in alunecare.

Cristalele de zapada se modifica, devenind in majoritatea tipurilor de avalanse o pudra fina, cu forta de frecare redusa intre particule si deci cu o mare "fluiditate", ce duce la o mare viteza de curgere a avalansei. Dar detalii despre fiecare tip de avalansa afla intr-un capitol viitor. In situatiile 1 si 2 curg avalanse spontane, dar desigur ca e foarte usor de a fi produse de imprudenti, caci raportul greutate-aderenta e la limita echilibrului. Aceste doua situatii sunt in general cunoscute de catre montaniarzi si evitate, caci sunt mai usor de recunoscut.

Despre prima situatie, in Alpi se spune ca: "Pericolul avalanselor persista cat timp crengile copacilor sunt incarcate" (am adauga: daca nu le scutura vantul!) - asa cum ne spune veteranul Ionel Coman intr-una din cartile sale.In a doua situatie, cand in satele de munte curg stresinile, in munti curg avalansele de primavara. In situatia a 3-a, se produc foarte rar avalanse spontane, dar se produc cele provocate. Vom reveni, caci a treia situatie e cea care face multe victime.

Indrumar avalanse - Tipuri de avalanse Motto: "Principala calitate necesara unui alpinist pe timp de iarna este sa stie !"Toma Boerescu Am analizat in capitolul anterior trei grupe de factori naturali care contribuie la declansarea avalansei: relieful, zapada si conditiile meteo. Calitatea zapezii este cea mai importanta. De ea depind caracteristicile avalansei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.