Mecanismele si consecintele activarii plachetare la nivelul unei leziuni vasculare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

Aderarea plachetara - este un proces pasiv, ce consta in atasarea la colagenul din peretele vascular expus prin leziunea endoteliului a unui numar de trombocite. Atasarea se realizeaza prin intermediul factorului von Willebrandt (factor proteic) - sintetizat in principal in celulele endoteliale, in hepatocite si foarte putin in megacariocite. Factorul von Willebrandt este liber in circulatie (comp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanismele si consecintele activarii plachetare la nivelul unei leziuni vasculare

Aderarea plachetara - este un proces pasiv, ce consta in atasarea la colagenul din peretele vascular expus prin leziunea endoteliului a unui numar de trombocite. Atasarea se realizeaza prin intermediul factorului von Willebrandt (factor proteic) - sintetizat in principal in celulele endoteliale, in hepatocite si foarte putin in megacariocite. Factorul von Willebrandt este liber in circulatie (complex proteic trimolecular numit factor VIII al hemostazei).

Factorul von Willebrandt are structura polipeptidica (1 singur lant); ambele capete sunt libere; componenta antigenica unica si VIIIc au situsuri la mijlocul lantului polipeptidic. Cand apare o leziune endoteliala factorul von Willebrandt se ataseaza cu un anumit capat de colagenul vascular (acest capat are o afinitate crescuta pentru anumite structuri receptoare de pe colagenul vascular, bogate in hidroxi-Lys si hidroxi-Pro).

Dupa fixare, factorul von Willebrandt sufera modificari conformationale care determina afinitatea crescuta a factorului von Willebrandt pentru receptorii specifici de pe membrana trombocitara. Structura receptoare este reprezentata de GP-1b (ce face parte din GP-9 dintr-un complex membranar=glicocalcina; GP-1b si GP-9 sunt legate covalent).

Structura receptoare p-z pentru factorul von Willebrandt este GP-1b. Fixarea factorului von Willebrandt pe GP-1b produce modificari conformationale care se transmit prin segmentul transmembranar pina la diferite sisteme enzimatice trombocitare, declansandu-se activarea metabolica a trombocitului. De la GP-1b se transmit modificari conformationale si la GP-9 care devine un receptor membranar capabil sa fixeze factorul XI din circulatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.