Mecanisme psihice de procesare primara a informatiilor

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Momentul crucial in evolutia interactiunii dintre organism si mediu il constituie aparitia regnului animal. Particularitatea cea mai importanta a vietuitoarelor o constituie modul lor de viata mobil, ceea ce confera comportamentului un caracter activ. Deplasarea sporeste considerabil cantitatea de informatie cu care este confruntat organismul. Acest "bombardament" informational complica existenta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanisme psihice de procesare primara a informatiilor

Momentul crucial in evolutia interactiunii dintre organism si mediu il constituie aparitia regnului animal. Particularitatea cea mai importanta a vietuitoarelor o constituie modul lor de viata mobil, ceea ce confera comportamentului un caracter activ. Deplasarea sporeste considerabil cantitatea de informatie cu care este confruntat organismul. Acest "bombardament" informational complica existenta si provoaca dezvoltarea unor comportamente adaptative adecvate.

Daca din punctul de vedere al excitabilitatii avem de-a face cu o reactie primara, simpla, innascuta, orientata preponderent spre aparare fata de stimulii nocivi, din punctul de vedere al sensibilitatii avem de-a face cu o reactie selectiva diferentiata si specializata ce se soldeaza cu comportamente adaptative mai complexe. Concret, multiplicarea factorilor biologiceste necesari si detectarea lor provoaca animalul la actiuni de cautare, descoperire in cadrul unei multimi infinite de factori indiferenti, neutri.

Astfel, se realizeaza in timp corelarea dintre acesti factori indiferenti si cei neconditionati in sensul stabilirii unui raport cu semnificatie biologic-adaptativa. Cu alte cuvinte, sensibilitatea avand ca baza genetica excitabilitatea permite dezvoltarea unor comportamente adaptative complexe in raport cu noi stimuli din mediul inconjurator.
Din punct de vedere evolutiv-genetic, functia sensibilitatii s-a dezvoltat in conditiile desprinderii treptate din "senzoriumul comun" a unor organe cu functii receptoare diferentiate si, apoi, prin constituirea unor cai specifice de conducere a excitatiei si a unor zone de proiectie specializate in analiza si sinteza semnalelor.

Rezulta ca sensibilitatea si miscarea realizeaza o corelare structurala functionala alcatuind impreuna un sistem unitar de comanda si control dotat cu autoreglare. Miscarea constituie astfel un factor genetic dar si functional in cadrul sensibilitatii. Din punct de vedere genetic rezulta ca datorita miscarii, deplasarii organismul viu recepteaza o varietate de stimuli ceea ce impune diferentierea lor si, dupa cum am aratat, stabilirea unui raport cu sens adaptativ intre stimulii indiferenti si necesitatile biologice. Pe aceasta cale in timp s-au produs diferentieri si specializari ale organelor de simt si ale zonelor de proiectie specializata.

Astfel s-a constituit analizatorul ca organ de simt specializat in detectarea si integrarea informatiei oferite de catre anumiti stimuli intr-o imagine-cod specializata. In acelasi timp miscarea constituie un factor functional fundamental in desfasurarea tuturor modalitatilor senzoriale. Receptia senzoriala este facilitata de catre miscare intrucat permite explorarea activa a stimulilor, detectarea unor insusiri si integrarea lor intr-o imagine semnificativa din punct de vedere biologic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.