Mecanisme de refacere volemica in socul hipovolemic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.60

nivel: Facultate

Incercarea de refacere a volumului circulant(prin mecanisme compensatorii): 1)hipersecretie de aldosteron (hiperreactivitatea sistemului renina-angiotensina-aldosteron). Creste reabsorbtia tubulara de Na si apa(secundar) cu refacerea volemiei.Cresterea secretiei de renina e provocata atat directa (stimulare adrenergica) cat si indirecte(vasoconstrictie renala cu scaderea fluxului in arteriola afer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mecanisme de refacere volemica in socul hipovolemic

Incercarea de refacere a volumului circulant(prin mecanisme compensatorii): 1)hipersecretie de aldosteron (hiperreactivitatea sistemului renina-angiotensina-aldosteron). Creste reabsorbtia tubulara de Na si apa(secundar) cu refacerea volemiei.Cresterea secretiei de renina e provocata atat directa (stimulare adrenergica) cat si indirecte(vasoconstrictie renala cu scaderea fluxului in arteriola aferenta). 2). ADH-creste reabsortia apei in tubul contort distal si in tubi colectori.

3). stimularea adrenergica produce si venoconstrictie in unele teritorii considerate rezervoare sangvine(ficat ,splina,tegumente) rezultind cantitati suplimentare de sange. 4)intravazarea de apa interstitiala-datorita hipovolemiei severa scade f mult presiunea hidrostatica la nivelul capilarelor.Se atrage apa interstitiala in vas.Cind hipovolemia e determinata de pierderi masive de apa fata de Na se produce hiponatremie relativa,crescind astfel tonicitatea osmolaritatii celulare iar apa e atrasa din sectorul celular.Tulburari cardiace:

Fazele initiale ale socului hipovolemic nu afecteaza cordul datorita fenomenelor de centralizare a circulatiei (primeste oxigen,glucoza,acizi grasi).Sub influenta stimularii adrenergice creste frecventa cardiaca,creste contractilitatea.Rezultatul este cresterea debitului cardiac(util in combaterea tendintei de hiperperfuzie tisulara).Cu timpul apar sechestrari la nivelul microcirculatiei;

debitul cardiac scade,inclusiv cel coronarian iar treptat contractilitatea se reduce.Acidoza severa deprima contractilitatea ;datorita ei se produce o iesire masiva a K din celule (se datoreaza alterarii circulatiei hipoxice).Hiperpotasemia poate scadea si mai mult performanta cardiaca prin tulburari de ritm pe care le induce.Se mai descrie MDF(factor de deprimare al miocardului).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.