Max Weber - sociologia dominatiei, dominatia religiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Max Weber constata asadar ca ordinea sociala se intemeiaza pe credinta in legitimitatea ei si atunci este recunoscuta ca ordine legitima, ca valabila. In al doilea rand, el constata ca in orice relatie sociala functioAZneaza un acord si concomitent un dezacord partial intre subiectiviAZtati (sensurile vizate de actori). Ca atare, in si printr-o relatie sociala, sunt date deopotriva conditiile or[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Max Weber - sociologia dominatiei, dominatia religiei

Max Weber constata asadar ca ordinea sociala se intemeiaza pe credinta in legitimitatea ei si atunci este recunoscuta ca ordine legitima, ca valabila. In al doilea rand, el constata ca in orice relatie sociala functioAZneaza un acord si concomitent un dezacord partial intre subiectiviAZtati (sensurile vizate de actori). Ca atare, in si printr-o relatie sociala, sunt date deopotriva conditiile ordinii, cat si ale conflictului si ale dominatiei. Dominatia deci poate fi legitima sau nelegitima si atunci ea este contestata. Nici o dominatie nu se mentine, ca tip de ordine, decat daca este recunoscuta ca valida (valabila).

Cum se explica luptele, conflictele si schimbarea ordinii?
Prin pluralismul valorilor si deci al formelor de legitimitate.
Max Weber constata ca nu exista o singura forma de legitimitate, asa cum nu exista o singura forma de actiune sociala. Teoria actiunii sociale are, deci, un corespondent in teoria formelor pluraliste de autoritate si deci a formelor diferite de legitimitate. Cu ajutorul ideii sale despre "sensul subiectiv vizat de agent", Max Weber solutioneaza deopotriva problematica structurii si pe aceea a puterii.
Ordinea este deopotriva fenomen de structura si fenomen de dominatie.

Ajungem deci in fata sarcinii de a examina unul dintre marile capitole ale sociologiei weberiene: teoria dominatiei (autoritatii) si a tipurilor de legitimitate. In acceptia lui Max Weber, actorul social atribuie semnificatii actiunii sociale, adica se orienteaza dupa "sensurile vizate" de alti actori sociale, astfel ca existenta traita este un necontenit proces de semnificare, de atribuire de sensuri si de integrare a sensurilor in ansambluri semnificative. asa se face ca desi conflictele si lupta sunt si ele prezente in societate, totusi problema principala este aceea a gradului de acord sau dezacord al actorilor in raport cu ordinea data, adica aceea a legitimitatii autoritatii.

Problema ordinii se identifica deci, in mare masura cu problema formelor de legitimitate. Intelegerea chestiunii reclama intoarcerea la punctul de pornire, adica la teoria actiunii si a relatiei sociale.
Am retinut ca actorul social actioneaza in raport cu sensul vizat de alti actori, deci inter-actioneaza. Baza oricarei realitati sociale este, asadar, interactiunea sociala. Aceasta este tot una cu a spune ca actiunea sociala nu este o monada ci se structureaza in si prin intermediul relatiei sociale. Relatia sociala deriva deci din intersubiectivitatea actorilor (sensul actiunii unui actor se raporteaza la sensul - atitudinea - vizata de altul).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.