Mausul si tastatura

1x punct

categorie: Informatica

nota: 7.73

nivel: Liceu

Denumirea de maus provine din limba engleză (mouse) și înseamnă șoarece. Această denumire a fost atribuită deoarece firul modelelor timpurii semăna cu coada unui șoarece și pentru că mișcarea cursorului pe ecran seamănă cu mișcarea unui șoarece.

Prin intermediul acestei figuri putem arata funcționarea unui maus .
Mișcarea mausului învârte bila(1).
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mausul si tastatura

Denumirea de maus provine din limba engleză (mouse) și înseamnă șoarece. Această denumire a fost atribuită deoarece firul modelelor timpurii semăna cu coada unui șoarece și pentru că mișcarea cursorului pe ecran seamănă cu mișcarea unui șoarece.

Prin intermediul acestei figuri putem arata funcționarea unui maus .
Mișcarea mausului învârte bila(1).
Cilindrii X și Y apucă bila și transferă mișcarea (2).
Discurile opace au fante prin care trece lumina (3).
LED-uri cu infraroșu iluminează aceste discuri (4).
Senzorii captează pulsurile de lumină pentru a le converti în deplasări pe cele două axe (5).

Mausul a fost inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Institute în anul 1963 după un vast test de utilizabilitate. Dispozitivul a fost denumit și bug (în engleză, ceea ce înseamnă gândac), dar denumirea a dispărut în favoarea celei de maus (mouse). A fost unul din cele câteva dispozitive de indicat dezvoltate pentru Sistemul On-Line al lui Engelbart NLS computer, care era un sistem atât hardware cât și software. Celelalte dispozitive au fost dezvoltate pentru a se folosi de alte mișcări ale corpului; cum ar fi dispozitive montate pe cap și atașate de bărbie sau nas; dar în cele din urmă mausul a câștigat datorită simplității și comodității sale.

Conform perioadei dezvoltarii tehhnologiei in crestere, au aparut astfel de mausuri:
1 mausuri mecanice;
2 mausuri optice;
3 mausuri cu lazer.
Mausurile optice în comparație cu mausurile mecanice:

Mausul optic Logitech iFeel folosește un LED roșu pentru a proiecta lumină pe suprafața urmărită.Suporterii mausurilor optice pretind că acestea funcționează mai bine decât mausurile mecanice, nu necesită întreținere și durează mai mult deoarece nu au părți în mișcare. Cu toate că curățarea unui maus mecanic este foarte simplă, mausurile optice nu au nevoie de întreținere, în afară de aceea de a îndepărta scamele care s-ar putea aduna sub emițătorul de lumină. Suporterii mausurilor mecanice pe de altă parte, susțin că mausurile optice nu pot funcționa corect pe suprafețe transparente sau reflectante (acestea incluzând multe mausepaduri comerciale, care pot provoca indicatorul mausului să se deplaseze necontrolat în timpul funcționării), cu toate că această problemă poate fi rezolvată prin cumpărarea unui mauspad adaptat mausurilor optice.

Mausurile cu putere de calcul a imaginilor mai slabă, au de asemenea probleme cu mișcările rapide, dar mausurile performante urmăresc la viteze de peste 100 cm pe secundă.Probabil cel mai puternic argument în favoarea mausurilor mecanice este consumul scăzut de putere în configurații wireless. Un maus mecanic wireless are nevoie de un curent electric de aproximativ 5 mA sau mai puțin, spre deosebire de mausurile optice care au nevoie de obicei de aproximativ 25 mA pentru a pune în funcțiune LED-ul sau dioda laser. Mausurile optice mai vechi pot folosi și mai mult curent. Asta poate conduce la o autonomie mult redusă și schimbări frecvente ale bateriilor, făcându-le astfel nepotrivite pentru lucrul continuu.Este important de observat că, deoarece mausurile optice funcționează pe baza imaginii LED-ului reflectată de suprafața mauspadului, performanța lor pe mauspaduri multicolore este uneori nesigură; mausurile mecanice nu suferă de această limitare.

Butoane

Spre deosebire de mecanismul de detectare a mișcării, butoanele mausului s-au schimbat foarte puțin, în principal variind în formă, număr și plasament. Primul maus al lui Engelbart avea un singur buton, dar curând numărul de butoane a fost crescut la trei. Mausurile comerciale au între unul și trei butoane, cu toate că la sfârșitul anilor 1990 câteva mausuri aveau cinci sau mai multe.Cele mai frecvente sunt mausurile cu două butoane. Cel mai obișnuit scop al celui de-al doilea buton este de a invoca un meniu contextual în interfața utilizatorului, care conține opțiuni specifice elementului de interfața peste care este poziționat indicatorul.

Aceasta este folosită de sistemul de operare Microsoft Windows în configurarea lui implicită, precum și altele. Butonul principal este poziționat de obicei în partea stângă a mausului.Pe sisteme de maus cu trei butoane, apăsarea pe butonul din mijloc este folosită pentru o acțiune comună sau un macro. În Sistemul X Windows, clic pe butonul de mijloc copiază conținutul bufferului primar la poziția indicatorului. Multe mausuri cu două butoane sunt configurate să emuleze un maus cu trei butoane prin apăsarea simultană a celor două butoane. Clicurile de mijloc sunt folosite des sub forma unui buton de rezervă în caz că o funcție nu este alocată ușor.

Există câteva metode de intrare folosind un maus, în afară de fundamentala mișcare a dispozitivului pentru a face indicatorul să se miște, si anume:
1 Un clic de maus reprezintă acțiunea de a apăsa un buton pe un maus cu scopul de a declanșa o acțiune, de obicei, în contextul unei interfețe utilizator grafice (GUI) apăsarea unui buton pe ecran sau unui joc video pentru a trage cu arma într-un first-person shooter;

2 Simplu clic este cea mai comună metodă de a detecta intrarea de la maus. La mausurile cu un singur buton, aceasta înseamnă folosirea butonului mausului. La mausurile cu mai multe butoane, aceasta înseamnă folosirea unuia dintre butoane și este caracterizată de butonul care este apăsat (ex. clic stânga pentru apăsarea pe butonul din stânga, clic dreapta pentru apăsarea pe butonul din dreapta);

3 Un dublu clic apare atunci când un utilizator apasă butonul de două ori în succesiune rapidă. Aceasta, de obicei, determină o acțiune care este diferită de cea a unui simplu clic. De exemplu, un utilizator poate face simplu clic pentru a selecta un fișier sau dublu clic pentru a deschide acel fișier;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.