Maturitate artistica intr-un debut literar in proza

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Liceu

Colaie Rasinaru ( numele de familie identic cu al autorului) este personajul principal. Baiat sarac, inteligent si plin de umor, se casatoreste cu Polina, orfana de tata , dar cu ceva avere. Munceste periodic la Constanta , cumpara pamant si devine astfel unul din taranii " mai rasariti" din localitate , fiind respectat de cei din jur.Dar cand sa se bucure si el , vin comunistii , iar satul tradit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maturitate artistica intr-un debut literar in proza

Colaie Rasinaru ( numele de familie identic cu al autorului) este personajul principal. Baiat sarac, inteligent si plin de umor, se casatoreste cu Polina, orfana de tata , dar cu ceva avere. Munceste periodic la Constanta , cumpara pamant si devine astfel unul din taranii " mai rasariti" din localitate , fiind respectat de cei din jur.Dar cand sa se bucure si el , vin comunistii , iar satul traditional trebuie sa dispara. Cand se trece la colectivizare , in Rasina ,are loc o razmerita , femeile fiind primele revoltate.

Au loc arestari , Colaie Rasinaru este nevoit sa se desparta cu greu de pamantul sau si de atelaj , sa treaca la colectiv,pentru ca ,altfel ,copilul cel mare ,profesorul,este amenintat cu inlaturarea din invatamnt.Oamenii , cunoscandu-l ca cel mai bun gospodar din sat, il pun in fruntea gospodariei colective.Colaie Rasinaru bine tipizat, se ridica peste media semenilor sai , intuieste global, cosmic lumea ,prin reflectiile sale. "Ce frumos e soarele la asfintit! Sa tot stai sa-l privesti ! Nimic nu-ti mai trebuie . A poleit cu aur totul. Ce bun e soarele!Daruieste viata pentru toti oamenii fara sa ceara ceva cu schimb. Poate n-ar fi rau daca ar inchide ochii pentru o zi , doua.

O mai face el din cand in cand , da` pentru scurt timp si oamenii se ingrozesc !"Numai cand le patrunde durere in toate partile trupului,unii oamenii uita de rautate. Daca suntem oameni, sa ne meritam numele ! Cum sa ne mancam si sa ne ucidem unii pe altii? In loc de paine si medicamente pentru boli , ne punem in slujba mortii si ne pregatim sa ucidem omenirea nu odata , ci de mai multe ori. Cum de rabzi tu , Soare? Si tu Cerule de ce ai indreptat mereu oamenii pe Calea Robilor?

"Sangele pamantului curge prin noi si al nostru prin bulgarii innegriti de soare . Cand pun mainile pe un copac ,ii simt rasuflarea. Sunt sigur ca si el o simte pe a mea. Cand mananc un mar ,un stugure , orice fruct , sorb sangele pamantului. Fratia asta intre cer si pamant ,intre cer si natura este de la Dumnezeu lasata "
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.