Matrice de evaluare in terapia dislexiei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.92

nivel: Liceu

In functie de aceste matrice care pun in evidenta competentele ce trebuie formate in activitatea terapeutica . se pot preciza descriptorii de performanta ce vor viza evaluarea si aprecierea deprinderilor integratoare specifice insusirii limbii romane. De la nivelul fonem-grafemului,la nivelul silabelor,de la diferentierea fonemelor si grafemelor,pana la nivelul cuvantului,si de aici la elaborarea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Matrice de evaluare in terapia dislexiei

In functie de aceste matrice care pun in evidenta competentele ce trebuie formate in activitatea terapeutica . se pot preciza descriptorii de performanta ce vor viza evaluarea si aprecierea deprinderilor integratoare specifice insusirii limbii romane. De la nivelul fonem-grafemului,la nivelul silabelor,de la diferentierea fonemelor si grafemelor,pana la nivelul cuvantului,si de aici la elaborarea enuntului si formarea lexiei si grafiei optimale este un drum anevoios in care este nevoie de parteneriat in cadrul triadei logoped - parinte - cadru didactic.

Cele doua tipuri de tulburari nu se pot aborda separat.
Adaptarea terapiei logopedice se va face in functie de nivelul dezvoltarii psihice a fiecarui copil, de ritmul de lucru al fiecaruia, de tipul si gradul tulburarii pe care o prezinta. Important este crearea acelui fond motivational care sa conduca la depasirea barierelor existente. Materialele folosite trebuie sa fie cat mai diverse, simple , concrete, aproape de sufletul copilului dislexico-disgrafic.

In terapia sindromului dislexico-disgrafic trebuie antrenate toate acele segmente ale actului perceptiv - vizual,auditiv , kinestezic - , iar terapia trebuie sa fie precedata de dezvoltarea abilitatii de operare cu simboluri , punandu-se totodata in evidenta fondul lingvistic de care dispune copilul .Anul scolar a debutat cu activitatea de depistare a copiilor cu tulburari de limbaj in unitatile de invatamant ale sectorului, fiind examinati 4990 de subiecti si depistati ca avand tulburari de limbaj 506.

In terapie au fost cuprinsi 218 copii, din care 36 scolari si 182 prescolari. La nivelul centrului, in cadrul sedintelor de catedra, dna prof. Ghizdavu Ionela a prezentat lucrarea " Exercitii pentru reeducarea limbajului scris " ( 26.11.2004 ). Cioaca Beti - Ana a prezentat in cadrul work-shopurilor Asociatiei Logopezilor din Romania lucrarea "Fisa de observatie in afazie , elaborand totodata un material pentru revista "Logos" editata de Asociatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.