Materii prime pentru fabricarea produselor ceramice si a cimentului

7x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Mica este un termen cu care sunt denumite un grup de minerale care formeaza cristale in sistem monoclinic, fiind caracAZterizate printr-un clivaj perfect care permite separarea ei in foi foarte subtiri si, uneori, elastice.
Mica este formata din silicati complecsi de aluminiu, cu o culoare diversa, in functie de impuritati. Mica are o duritatea intre 2 si 4 pe scara Mohs si o densitate rela[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Materii prime pentru fabricarea produselor ceramice si a cimentului

Mica este un termen cu care sunt denumite un grup de minerale care formeaza cristale in sistem monoclinic, fiind caracAZterizate printr-un clivaj perfect care permite separarea ei in foi foarte subtiri si, uneori, elastice.
Mica este formata din silicati complecsi de aluminiu, cu o culoare diversa, in functie de impuritati. Mica are o duritatea intre 2 si 4 pe scara Mohs si o densitate relativa intre 2.7 si 3.2.
Diferitele varietati de mica (peste 100 cercetate cu raze X) se deosebesc de silicatii din grupa talcului, prin aceea ca un sfert in atomii de siliciu sunt inlocuiti statistic prin aluminiu.

Formele cele mai importante de mica sunt: muscovitul sau mica potasica KAl2[(HO,F)2(AlSi3O10)], biotitul sau mica de fier-magneziu K(Mg,Fe)3[(HO,F)2(AlSi3O10)], lepidolitul si flogopitul KMg3AlSi3O10(F,OH)2.Alte variante de mica, mai rar intalnite sunt: hendricksita, anandita (Ba,K,)(Fe,Mg)3(Si,Al,Fe)4O10(Cl,OH,F)2, clintonita, marAZgherita etc.
Muscovitul, denumit si mica alba sau mica obisnuita, contine potasiu si aluminiu. Este transparent in foi subtiri si translucid in blocuri groase. Este colorat in tonuri deschise de galben, maro, verde sau rosu.

Figura 2.a) si b) prezinta aspectul a doua mostre de mica muscovit. Figura 2.c) este o fotografie a unei folii de mica in lumina polarizata. Figura 2.d) arata microporii existenti in cristalul de mica, imagine realizata cu microscopul electronic. In figura 2.e) este schematizata structura cristalului de muscovit.
Argila este un grup de minerale pamantoase, granulare, care devin plastice daca sunt amestecate cu putina apa sau devin tari si casante daca sunt arse.Granularitatea argilelor presupune existenta unor particule de la 0.02 mm la 0.04 mm.

Argila este formata din silicati de aluminiu hidratati, la care se adauga o cantitate apreciabila de alte elemente: magneziu, fier, calciu si potasiu.
Dupa cum arata si analizele chimice, argilele sunt similare din punct de vedere structural, fiind alcatuite din cristale minuscule care tind sa formeze pelicule subtiri. Deoarece cristalele argilei sunt atat de mici nu se pot distinge la o analiza cu microscopul. Astfel pentru a se identifica cu precizie tipul de mineral se folosesc razele X. Argila are o duritate de 2-3 pe scara Mohs.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.