Materialitatea in auditul financiar

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.73

nivel: Facultate

In realizarea acestuia (obiectivului) auditorul cauta sa asigure ca situatiile financiare , bilanturile nu contin nicio inexactitate imporanta. Erorile sau neregularitatile din bilant pot fi considerate semnificative in totalitate cand utilizatorul acestor situatii fiind atentionat asupra lor pot fi influentati de ele. Auditorul trebuie sa decida care este suma maxima tolerabila cu care situatiil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Materialitatea in auditul financiar

In realizarea acestuia (obiectivului) auditorul cauta sa asigure ca situatiile financiare , bilanturile nu contin nicio inexactitate imporanta. Erorile sau neregularitatile din bilant pot fi considerate semnificative in totalitate cand utilizatorul acestor situatii fiind atentionat asupra lor pot fi influentati de ele. Auditorul trebuie sa decida care este suma maxima tolerabila cu care situatiilefinanciare pot fi eronate dar acceptabile. Aceasta suma reprezinta pragul de matrialitate, iar pentru aexaminarea bilantului pragul materialitatii poate fi determinat fie direct prin fixarea unei sume absolute de bani fie indicat prin folosirea unui procent pentru a calcula o astfel de suma.

In completare la acest concept al materialitatii ca valoare exista circumstante in care anumite categorii de conturi sau tranzactii pot fi privite ca materiale prin natura lor, unde dezvoltarea lor este deosebit de improtanta sau materiale prin context, unde o afirmatie falsa transforma deficitul in surplus. In faza deplanificare pragul de materialiate ajuta la determinarea volumului de control necesar pentru a obtine dovezi suficiente auditorului. In aceasta etapa se obisnueste sa se evalueze importanta erorilor si abaterilor neacoperite de auditare, se determina documentele auditorului trebuie sa nu-si exprime rezerva asupra situatiilor financiare.

Cand se stabileaste un prag auditorul din sectorul public trebuie sa tina seama de mandatul sau particular si de faptul ca utilizatorul conturilor din sectorulpublic acorda mare atentie aspectelor legate de legalitate si regularitate.Un prag al materialitatii corespunzator poate fi intre 0.5% si 2 % din acea valoare care reflecta in modul cel mai responsabil nivelul activitatii financiare al organismului sau a subiectului auditat. Aceasta valoare este reprezentata de veniturile totale si cheltuielile totale dar in anumite situatii pot fi si alte date : activele totale sau imprumuturile totale contractate.

Fixarea pragului dematerialitate fie ca o suma specifica de bani, fie ca procentaj, este o chestiune de judecata de auditor si astfel pentru coerenta abordarii o chestiune de politica pentru INOSAI.
Principalul element care trebuie luat in consideratie este gradul de susibilitate politica a domeniului acoperit de sistemul finaciar. Deci baza materialitatii se va stabili in functie de evaluarea interesului utilizatorului situatiile financiare (venituri, cheltuieli), nivelul de materialitale determinat in intervalul de 0.5-2% potrivit materialului de audit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.