Materialele si elementele de constructii din lemn

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Proprietățile mecanice ale lemnului. Lemnul, datorită anizotropiei proprietăților mecanice, prezintă un modul de elasticitate mai mare pe direcția longitudinală față de cea radială și tangențială.

Rezistențele lemnului la solicitările statice. Rezistențele mecanice ale lemnului sunt diferite de la o specie la alta după natura solicitării, în funcție de densitatea aparentă, direcția [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Materialele si elementele de constructii din lemn

Proprietățile mecanice ale lemnului. Lemnul, datorită anizotropiei proprietăților mecanice, prezintă un modul de elasticitate mai mare pe direcția longitudinală față de cea radială și tangențială.

Rezistențele lemnului la solicitările statice. Rezistențele mecanice ale lemnului sunt diferite de la o specie la alta după natura solicitării, în funcție de densitatea aparentă, direcția solicitării, umiditatea și defectele lemnului.

Reziliența lemnului reprezintă rezistența la încovoiere prin șoc și caracterizează tenacitatea sau fragilitatea lemnului, ea depinzând de densitatea aparentă și direcția aplicării solicitării.

Duritatea lemnului reprezintă marimea forței lemnului în plan transversal, după care lemnul se clasifică în: dur (stejarul), mijlociu de moale (fagul) și moale (molidul).

Durabilitatea lemnului depinde de putrescibilitatea si combustibilitatea acestuia, în funcție de care distingem: lemn foarte putin durabil (plopul), putin durabil (molidul), durabil (salcamul) si foarte durabil (stejarul). Împotriva putrezirii lemnului se folosesc substanțe antiseptice și fungicide, iar împotriva inflamabilității se utilizează soluții ignifuge.

În construcții, materialul lemnos se poate folosi sub formă brută, semiprelucrată, prelucrată sau ca produse derivate din lemn.

a) Materialele lemnoase brute se folosesc sub formă de lemn rotund obținut prin curățirea de crăci și decojirea buștenilor. În funcție de dimensiuni, lemnul rotund poate fi sub formă de bile, manele sau prăjini diferite ca diametru la capătul subțire și gros, precum și ca lungimi.

b) Materialele lemnoase semiprelucrate pot avea una sau mai multe fete plane si acestea se folosesc sub formă de cioplitură care poate fi: de depozit sau de comandă, și de lemn semirotund, întrebuințat ca piese supuse la încovoiere sau la fixarea altor piese din lemn.

c) Materialele lemnoase prelucrate sau cheresteaua se obțin prin tăierea longitudinală a buștenilor, proces numit debitare, cu ajutorul gaterelor, fierăstraielor cu panglică sau cu circulare. Cherestelele cu muchii vii și marginile plane se prezintă sub formă de: scânduri, dulapi, șipci, rigle, grinzi, diferențiate între ele prin lățime și grosime.

d) Materialele lemnoase prelucrate, finite se prezintă sub formă de: șiță, șindrilă, scânduri fățuite, dușumele cu lamba și uluc, parchete.

e) Produsele derivate din lemn se prezintă sub formă de:
- placaje (obținut din trei sau mai multe foi de furnir, încheiate cu un adeziv sintetic rezistent la umiditate;
- paneluri (obținut dintr-un miez gros realizat din șipci sau lemn lamelat încleiat, peste care se lipesc pe ambele fețe câte una sau două foi de furnir). Se utilizează la realizarea foilor de ușă, la finisaje uscate etc.

- produse din așchii din lemn –PAL- (obținute prin aglomerarea așchiilor din lemn neindustrializabil sau din deșeuri, sub presiune și la temperatură ridicată, cu ajutorul unui liant dintr-o rășină sintetica și clei. În construcții se folosesc la: pereți despărțitori, foi de uși, finisaje uscate, straturi-suport pentru pardoseli, izolari fonice și termice etc.

- produse din fibre din lemn – PFL – (obținute prin încleierea sub presiune și la temperatură ridicată a fibrelor de lemn, formând plăci. Plăcile se pot finisa prin aplicare de lacuri sau emailuri. Se utilizează ca straturi izolante termice și fonice, la pereți desparțitori, tencuieli uscate, cofraje, tavane etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.