Materiale si echipament alpin

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.44

nivel: Facultate

Fringhiile de matase sint cele mai rezistente si mai usoare, dar ele sint foarte scumpe (din care cauza practic se folosesc mai rar).
Fringhiile de perlon sau relon, in afara de faptul ca sint rezistente si usoare, au marele avantaj ca nu-si schimba calitatile cind se uda si sint cele mai ieftine. Pe toata lungimea fringhia are un fir de control de culoare vie. Fringhiile pot fi tesute sau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Materiale si echipament alpin

Fringhiile de matase sint cele mai rezistente si mai usoare, dar ele sint foarte scumpe (din care cauza practic se folosesc mai rar).
Fringhiile de perlon sau relon, in afara de faptul ca sint rezistente si usoare, au marele avantaj ca nu-si schimba calitatile cind se uda si sint cele mai ieftine. Pe toata lungimea fringhia are un fir de control de culoare vie. Fringhiile pot fi tesute sau rasucite.

Firul de manila este scurt, mai putin fin si mladios. Comparativ cu fringhia de cinepa, cea de manila este mai usoara, dar are o rezistenta mai mica la uzura, se destrama mai repede, iar la umezeala devine ceva mai rigida. Dintre fringhiile de cinepa cea mai indicata este fringhia cablata, desi este mai grea decit cea tesuta. Fringhia tesuta are o rezistenta redusa in special la socuri si se usuca greu.De aceea ea nu este recomandata.

Diametrul si lungimea unei fringhii se stabilesc in functie de dificultatea traseelor.Diametrele cele mai potrivite incep cu cel de 10 mm pentru fringhiile de cea mai buna calitate (matase, relon) sau cu 12 mm pentru fringhiile de manila si cinepa cablata. Lungimea fringhiei poate varia intre 30 si 80 m. In muntii nostri cea mai potrivita este fringhia de 40 m.

Rezistenta fringhiei de alpinism este o alta caracteristica importanta, de care trebuie sa se tina seama.O fringhie elastica se va alungi mai mult, dar nu se va rupe sub o incarcare brusca, in timp ce o fringhie mai putin elastica se va alungi mai putin, dar se va rupe mai usor.
Ca regula generala se poate spune ca dupa 100 de ore de intrebuintare fringhia mai poseda numai 0,5 din capacitatea sa de lucru, desi rezistenta ei statica a scazut cu 20%, ceea ce se pune pe seama pierderii elasticitatii.

Cel putin la doi ani fringhia de asigurare va trebui inlocuita cu alta noua si va fi folosita mai departe pentru scopuri secundare. Pierderea elasticitatii se produce prin incarcari repetate si de mai lunga durata, cum ar fi coboriri in rapel, manevra la fringhia dubla, funicularul etc. Din acelasi motiv se recomanda ca fringhia sa nu fie intinsa pentru uscare, sa nu se stringa, sau sa se impleteasca cu ochiuri mici.

Folosirea fringhiei are drept scop:
-- sa completeze posibilitatile militarului acolo unde abilitatea si forta sa sint insuficiente, sa permita aplicarea diferitelor procedee tehnice de urcare, cum sint manevra la fringhia dubla, urcarea cu ajutorul nodului Prusik, coborirea in rapel la o diferenta de nivel de 20 m;
-- sa opreasca pe primul catarator din grupa dintr-o eventuala cadere;
--sa asigure pe militarii urmatori, impiedicind caderea lor sau transformind-o intr-o lunecare laterala sau pendulara;
--sa permita ajutorarea celor obositi;
-- sa inlesneasca actiunile de salvare, transportul greutatilor etc.

Fiind mijlocul principal de asigurare al militarilor pe timpul executarii escaladarilor (ascensiunilor) in teren grea accesibil, in locuri periculoase, fringhia de alpinism este astfel cel mai pretios ajutor, daca este corect folosita si bine intretinuta. Prost folosita si neintretinuta, ea poate deveni un real pericol; de aceea, de justa ei folosire si de buna intretinere este raspunzator fiecare militar din grupa (echipa).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.