Materiale rezistente la coroziune

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.92

nivel: Facultate

Coroziunea selectiva (figura 3) se manifesta prin atacarea numai a unui constituent sau prin dizolvarea solutiilor solide, din care un component se separa iarasi ca metal. Un exemplu frecvent, si in acelasi timp periculos, de astfel de coroziune este, " dezincarea" alamei.Coroziunea intercristalina (figura 4) se manifesta printr-un atac produs de-a lungul limitelor grauntilor cristalini, consecint[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Materiale rezistente la coroziune

Coroziunea selectiva (figura 3) se manifesta prin atacarea numai a unui constituent sau prin dizolvarea solutiilor solide, din care un component se separa iarasi ca metal. Un exemplu frecvent, si in acelasi timp periculos, de astfel de coroziune este, " dezincarea" alamei.Coroziunea intercristalina (figura 4) se manifesta printr-un atac produs de-a lungul limitelor grauntilor cristalini, consecinta fiind o deteriorare a structurii, urmata de scaderea rezistentei materialului metalic.

In cazuri extreme se produce o dezagregare a constitutiei metalului, acesta transformandu-se in pulbere.
In cazurile usoare, coroziunea intercristalina se manifesta prin aparitia de fisuri, cel mai frecvent cu ocazia unor operatii de deformare plastica a metalelor.Protectia anticoroziva prin proiectare.
Proiectarea trebuie sa tina cont de toate conditiile impuse de procesul tehnologic ale carui masini si instalatii se proiecteaza, de proprietatile fizice si mecanice ale materialelor, de acoperirile de protectie corespunzatoare (acolo unde sunt necesare), de metodele de asamblare, usurinta de fabricare si de pretul de cost.

Exemplul 1: In proiectarea pieselor trebuie sa se evite pe cat posibil cavitatile orizontale, crestaturile, si zonele in care umiditatea poate fi retinuta (figura 7).Acoperirile cu pelicula de oxizi sunt posibile atat in cazul materialelor metalice feroase cat si in cazul celor neferoase.Acoperirile cu pelicule de fosfati (fosfatarile) constau in formarea pe suprafata metalului de protejat, a unor fosfati stabili, foarte greu solubili in apa.

Acoperirile prin imersie la cald sunt posibile numai daca exista posibilitatea ca intre cei doi parteneri sa se poata forma aliaje (de ex. zincul si aluminiul se aliaza cel mai usor cu otelul).
Acoperirile prin metalizare sunt procedee termo-mecanice de acoperire a unei suprafete metalice cu un alt metal. Metalul care se depune se topeste la flacara unui arzator si se pulverizeaza cu ajutorul unui fluid sub presiune pe suprafata care trebuie metalizata.
Metalele cele mai frecvent utilizate pentru metalizare sunt zincul, plumbul, aluminiul, staniul, cuprul si aliajele sale, molibdenul, nichelul si otelurile inoxidabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.