Materiale compozite cu matrice metalica

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.53

nivel: Liceu

Referat despre Materiale compozite cu matrice metalica
Trebuie semnalat ca in categoria compusilor intermetalici se inscriu si aliajele cu memoria formei, ale caror aplicatii cunosc o extindere tot mai mare. Este important, intre altele, ca acesti compusi nu contin metale rare, astfel au preturi relativ mici.

Un aliaj cu memoria formei are particularitatea ca poate fi defor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Materiale compozite cu matrice metalica

Referat despre Materiale compozite cu matrice metalica
Trebuie semnalat ca in categoria compusilor intermetalici se inscriu si aliajele cu memoria formei, ale caror aplicatii cunosc o extindere tot mai mare. Este important, intre altele, ca acesti compusi nu contin metale rare, astfel au preturi relativ mici.

Un aliaj cu memoria formei are particularitatea ca poate fi deformarea plastica cu usurinta, dar aceasta deformatie poate fi indepartata prin incalzirea la o anumita temperatura, facand sa se revina spontan la forma inititiala a piesei.

Metode de fabricare
Metodele curente pot fi împărțite în două categorii majore: primare și secundare.

Metodele primare de fabricare sunt utilizate pentru a fabrica MMC-uri din constituenții acestora. Materialul poate rezulta direct cu forma finală sau poate necesita prelucări suplimentare semnificative numite fabricație secundară, cum ar fi: formarea, roluirea, presarea și anumite procese mecanice. Aceste procese depind de tipul armăturii și al matricii.

Fibrele monofilament cu diametrul relativ ridicat sunt încorporate în matricile din metal prin presarea la cald a matricii. In aceste condiții, metalul curge în jurul fibrelor apărând legături de difuzie.

Compozitele pot fi fabricate și prin infiltrarea metalului lichid în interiorul unei configurații de fibre prearanjate. In mod frecvent, pentru menținerea fibrelor pe poziție sunt utilizate materiale ceramice sau organice de legătură. Acestea din urmă sunt arse înainte sau după infiltrare. Infiltrarea poate fi făcută sub vacuum, presiune sau ambele. Infiltrarea sub presiune presupune trecerea fibrelor prin materialul matriței.

In acest moment cele mai comune metode de fabricare a compozitelor grafit/Al și grafit/Mg sunt prin infiltrare. Firele „toarse” din grafit trec prima dată prin cuptor pentru a fi arse. Următorul pas îl reprezintă trecerea printr-un proces CVD care produce acoperirea cu Ti sau B care ușurează legarea ulterioară la materialul matricii.

Apoi, acest ansamlu este trecut printr-o „ceață” de metal topit producându-se legarea prin infiltrare a fibrelor. In operația secundară sunt produse plăci sau alte forme structurale prin plasarea firelor între foi și presarea ansamblului. Descoperiri recente în tehnologia procesării permit utilizarea procesului de infiltrare fară a fi necesar pasul intermediar de obținere a firelor (sârmelor).

UTILAJE
INSTALAȚIA de obținere a unui material compozit cu matrice metalică și inserție de particule, printr-un procedeu în fază lichidă

Ube 350 Ton horizontal high pressure die casting machines
1200 Ton vertical squeeze cast press Induction melt furnaces

Domenii noi de utilizare a compozitelor cu matrice metalica
Dupa cum s-a aratat, compozitele metalice sunt folosite tot mai mult in domenii de varf ale tehnicii. Iata doar cateva astfel de aplicatii :

Pentru realizarea unor componente care functioneaza la temperaturi ridicate, in cadrul motoarelor, turbo-reactoarelor si rachetelor,

Materiale compozite cu matrice metalica folosite la elicele elicopterelor
Distribuitor hidraulic
Piese de automobile rezistente la uzura si la temperaturi ridicate
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.