Materiale chimice - cauciucul

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Asemenea macromolecule pot fi considerate ca produsi de polimerizare, in pozitiile 1,4 ai izoprenului. Grupele terminale ale acestor lanturi nu se cunosc.Greutatea moleculara a cauciucului a fost determinata prin metodele aplicate si altor combinatii macromoleculare. Cauciucul de hevea este un material polidispers, cu greutati moleculare cuprinse intre 50 000 si 3 000 000, dar din care mai mult de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Materiale chimice - cauciucul

Asemenea macromolecule pot fi considerate ca produsi de polimerizare, in pozitiile 1,4 ai izoprenului. Grupele terminale ale acestor lanturi nu se cunosc.Greutatea moleculara a cauciucului a fost determinata prin metodele aplicate si altor combinatii macromoleculare. Cauciucul de hevea este un material polidispers, cu greutati moleculare cuprinse intre 50 000 si 3 000 000, dar din care mai mult de 60% intrec 1 300 000( grad de polimerizare peste 20 000).

Gutaperca este identica, in ceea ce priveste compozitia si comportarea chimica, cu cauciucul. Ca si acesta, ea da prin ozonoliza numai levulin-aldehida. Proprietatile fizice sunt insa mult deosebite. Greutatea moleculara, determinata pe cale osmotica si viscozimetrica, este 40 000-50.000; gradul de polimerizare este deci circa 600-700.
Configuratia catenei macromoleculare. Spectrul de raze X al cauciucului in stare naturala prezinta un simplu inel, caracteristic pentru substantele amorfe. La alungire prin tractiune, apar petele de interferenta ale spectrului de fibra. Intensitatea acestor pete creste cu gradul de alungire; in acelasi timp intensitatea inelului datorit portiunii amorfe a cauciucului se atenueaza. La destinderea cauciucului spectrul de fibra dispare.

Observatiile acestea dovedesc ca, in cauciucul nealungit, macromoleculele nu au o orientare definita, iar in cauciucul alungit ele sunt orientate paralel. Daca se raceste cauciucul in stare alungita, el "ingheata" si ramane in aceasta stare si dupa incetarea tensiunii. Un asemenea cauciuc alungit inghetat revine de la sine la sarea initiala, cand este incalzit peste o anumita temperatura; totodata dispare spectrul de raze X.

Proprietatile cauciucului. 1. Cauciucul poate exista in patru stari de agregare: starea cristalizata, starea amorfa solida, starea elastica si starea plastica. Primele doua sunt stari solide rigide, caracterizate printr-o imobilitate a macromoleculelor, comparabila cu aceea a din cristalele obisnuite si din sticle. Starea plastica este aceea a unui lichid cu viscozitate foarte mare. Starea elastica, deosebit de importanta din punct de vedere practic, este o stare intermediara intre starea amorfa si starea plastica, posibila flexibilitatii foarte mari a macromoleculelor. Vom descrie pe scurt aceste diferite stari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.